895
10

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Van Marwijk zet Wilders buitenspel

Weg met dat 3%-voetbal. Terug naar de 100

Beste Bert,

Je beseft het misschien niet, maar we leven in historische tijden. Jij denkt namelijk aan een tot niets verplichtend voetbaltoernooitje te beginnen, maar de toekomst van het land staat op het spel! Dat zit zo.

Tijdens het laatste WK, toen de finale werd gehaald door onze als kick-boksers vermomde voetballers, speelde Nederland hard en zakelijk. Er werd flink bezuinigd op alles wat schoonheid opleverde. Je zou bijna gaan denken dat die 3%-regeling waar Brussel zo op hamert uit jouw koker komt, Bert. Na dat WK dacht men daar ook zo over in Den Haag: “Als ons Oranje zo mag spelen, mogen wij het ook! Levert vast stemmen op,” hoorde je politici fluisteren. Ik kon ze geen ongelijk geven, Bert. En ja hoor, in oktober trad het eerste kabinet Rutte aan. Met snoeiharde verdedigers als Bleker, Leers en Hillen had Nederland geen tegenstander meer nodig. Geen scheenbeschermers nee, hup, met gestrekt been erin. Mauro weet er alles van.

In 1974 Bert, toen Nederland het meest avontuurlijke voetbal speelde ooit door Oranje op de mat gelegd, je weet het vast nog wel, werd Nederland geregeerd door het meest diverse kabinet dat Nederland ooit gekend heeft: Het bestond uit maar liefst vijf partijen: PvdA, KVP, ARP, PPR en D66. Het was de tijd van gifgroene ribcolberts tijdens staatsbezoeken en Rock ‘n Roll in het Catshuis. Dat is nog eens wat anders dan die onderhandelaars van laatst. Twee maanden lang klonk er muzak in het Haagse. Als iets dodelijk is voor de politiek is het muzak, maar dit terzijde.

Of er een verband bestaat tussen het type voetbal dat wordt gespeeld door een land en het politieke klimaat aldaar? Natuurlijk zit daar een verband tussen! Waarom speelt Italië altijd zo verdedigend, met een mooi woord Catenaccio? Volstrekt logisch: zij moeten die heerlijke keuken van ze verdedigen, en het wonderschone Toscane. Ik zou ook het slot erop gooien als ik in hun voetbalschoenen zou staan. Nederland speelde altijd aanvallend, omdat er in Nederland nu eenmaal niets te verdedigen viel. Ja, wat heides en polders. Ach ja.

Terug naar jou, Bert. Jij kunt Nederland weer swung geven. Swagger mag ook. Is meer 2012, vraag maar aan je jongens. Weg met dat 3%-voetbal. Terug naar de 100. De politiek volgt het voetbal, zo is wel gebleken. Totaalvoetbal willen we zien, zodat we in 2013 een kabinet hebben dat speelt als Nederland in haar beste jaren.

Hoogachtend,
Dennis l’Ami

Dennis L’Ami schrijft iedere woensdag een column in de vorm van een brief op Joop waarin hij het nieuws op satirische wijze beschrijft

Geef een reactie

Laatste reacties (10)