407
1

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Van pizzeria naar Tweede Kamer

Tips voor een aankomend Kamerlid: Draai tot niemand je meer van draaien beschuldigt

Beste Loes Ypma,

Tot mijn vreugde vernam ik onlangs dat je op de kandidatenlijst van de PvdA voor de komende verkiezingen staat. Iemand die ik persoonlijk ken in de Tweede Kamer, dat is nog eens democratie! Een generatie- en plaatsgenoot nog wel, met wie ik ooit een bijbaan deelde bij een plaatselijke pizzeria.

Je nam de bestellingen aan en deed dat met verve, zoals je van een aanstormend Kamerlid mag verwachten. Als ik het me goed herinner hield je in de volle wachtruimte toespraken over eerlijk delen en dat het leven net een grote pizza is en dat iedere pizzapunt meetelt, of die nou bij ons was gemaakt of bij de concurrent.

Daar heb je je spreektalent aangescherpt, Loes. Tussen de pizzadozen en bakken lasagnesaus. Wat een verhaal: van pizzameisje tot Kamerlid. Maar voor het zover is zou ik je als bezorgde burger nog  wat mee willen geven, voor wat het waard is.

Ik zou heel graag zien dat je de Tweede Kamer ook gaat zien als een pizzeria. Niet dat je pizzadozen moet gaan gebruiken tijdens debatten over bijstandsmoeders, want dat werkt als een culinaire stekkerdoos zonder stroom. Vraag dat maar aan toekomstig collega Sap. Dat verhaal over pizzapunten delen, klanten met verschillende smaken die allemaal meetellen: dát is een authentiek verhaal, of de kiezers het lusten weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de rode tomatensaus, met een grote SP op links, tegenwoordig goed werkt.

Iets anders: op het PvdA-congres van afgelopen weekend hoorde ik Samsom praten over ‘het eerlijke verhaal over Europa’. Doe het niet, Loes, dat soort grote woorden gebruiken. Hét eerlijke verhaal bestaat niet! Niet over Europa, niet over Quatro Staggioni’s en zeker niet over de politiek. De politiek hangt aan elkaar van partijen met belangen, vriendjes met belangen en vage relaties met belangen die elkaar in een angstvallige status quo gevangen houden tot er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Polderen noemt men dat.

Vervolgens worden er mensen afgeserveerd, nieuwe mensen op het schild gehesen en kan het spel van voor af aan beginnen. Dit geldt voor de PvdA en voor elke andere partij die zegt ‘Nederland sterker te willen maken voor de toekomst’, want een sterker Nederland willen we allemaal, natuurlijk. Elke dag zon, ook trouwens.

Nee Loes, vertel gewoon je eigen verhaal, dat is al moeilijk genoeg. En draai! Draai tot je er bij neer valt! Draai tot niemand je meer van draaien beschuldigt want op die manier bereik je politieke vrijheid. Zeg wat je hart je ingeeft! Laat de spindoctors spinnen en laat de media maar naar adem happen als je binnen een week zeven verschillende antwoorden geeft op dezelfde vraag! Politici die nooit draaien en star vasthouden aan hun zogenaamde gelijk hebben ons verschillende moerassen ingereden en moeten tot in den eeuwigheid worden gewantrouwd.

‘U draait en bent niet eerlijk’, werd Bos ooit verweten door Balkenende. Als iemand dit in de komende vier jaar tegen je zegt antwoord dan in stijl: ‘Pas na vele malen draaien en opgooien is een bol deeg het waard als een pizza de oven in te gaan.’ Dat zal ze leren, die betweters. En wie weet Loes, misschien stem ik dan wel op je.

Dennis L’Ami schrijft iedere een column in de vorm van een brief op Joop. Vorige week: Johan Derksen, ook een politieke barometer!

Geef een reactie

Laatste reactie