2.605
27

Expert etnische diversiteit

George Arakel is expert op het gebied van etnische diversiteit en beeldvorming. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van voorbeeld-allochtoon.nl, columnist, organisator van EVI Shares, ondernemer, schrijver, spreker en uitgever. Hij schrijft momenteel zijn eigen eerste boek over etnische diversiteit en hokjesdenken en geeft hij verscheidene lezingen.

In 2013 werd George opgenomen in een door het ministerie gemaakte boek als 1 van de 12 allochtone succesverhalen in Nederland, werd hij vorig jaar opgenomen in de Kleurrijke lijst als 1 van de 101 invloedrijkste allochtonen van Nederland en is hij dit jaar spreker bij TEDx.

Van wie is die vrijheid eigenlijk?

De vrijheid van de allochtoon om bij voorbaat al een verdachte te zijn? Of de vrijheid van de agenten om iedereen als verdachte aan te wijzen die ze maar willen?

Afgelopen zondag hebben we massaal stil gestaan bij de doden, die hun leven hebben gegeven voor datgene wat we vandaag vieren, de eervolle helden en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

En vandaag is het dan zover, Bevrijdingsdag is er. De dag dat Nederland bevrijd werd van de Tweede Wereldoorlog. De dag dat de vrijheid begon in Nederland, waar we tot de dag van vandaag dankbaar gebruik van maken. We vieren onze kostbare vrijheid. Dat we mogen zeggen wat we willen, mogen doen wat we willen, mogen kiezen voor wat en wie we willen en mogen dragen wat we willen. Een Grondwet die ons bij dat gedachtegoed beschermt.

Maar de vrijheid en bevrijding van wie eigenlijk?
De vrijheid van de geblondeerde Wilders die “minder-minder-minder” mag roepen? Maar als rapper Hozny datzelfde minder-minder-minder in een kunstvorm uitbeeldt, direct geblokkeerd wordt op Youtube en op het politiebureau moet verschijnen? Terwijl het filmpje van Wilders nog steeds viraal gaat op internet en TV?

De vrijheid van wie?
De vrijheid om de God van een ander te beledigen want dat is vrijheid van meningsuiting, maar als je je God wilt verdedigen ben je een extremist en een potentiële terrorist. Twijfelen over geloof van de ander is toegestaan, maar overtuigd zijn van je eigen geloof is bijna wel verboden en strafbaar. Geldt niet alleen voor de Islam, maar voor zowat wel ieder andere religie.

De vrijheid van wie?
De vrijheid van GeenStijl en PowNed die alle minderheden de grond in mogen boren door ze belachelijk te maken, bewust in het verkeerde daglicht mogen zetten maar als er een tegengeluid komt, die datzelfde in de tegenovergestelde richting doet direct door alle andere media kapot wordt gemaakt? De vrijheid van de blanke om het woord ‘zandnegers’ in de mond te nemen, maar als we spreken over aanwezige racisme, dat het dan niet mag?

Van wie is deze vrijheid eigenlijk? Wie mag van die vrijheid dankbaar gebruik maken en wie niet?

De vrijheid van pedofielen die onze kinderen mogen betasten, mogen geilen op kinderporno, naar speeltuintjes gaan om geilend naar onze kinderen te kijken, een rechtszaak winnen en daarna in onze wijken mogen leven of we dat nou willen of niet, maar als een Marokkaan als Badr een paar klappen verkoopt aan een volwassene direct bijna al zijn rechten ontnomen worden en hij de gevangenis in moet? Niet dat ik de daden van Badr goedpraat, maar zien we de selectieve vrijheid niet in? Dat allochtonen weg worden gepest in verschillende wijken in verschillende steden terwijl de pedofiel gedwongen naast ons moet wonen? Of dat als een groepje blanke jongens ergens aan het hangen is, de politie hen gewoon voorbijrijdt maar als er een groepje allochtonen verderop staat, de politie direct en hardhandig in actie komt?

De vrijheid van wie?
De vrijheid van de blanke om zichzelf te verkleden als een gekleurde karikatuur van meer dan 450 jaar geleden, die we de ‘zwarte piet’ zijn gaan noemen? De vrijheid om daar als blanke volop van te mogen genieten en als anderen er wat van zeggen dat ze dan hun bek moeten houden en gewoon moeten accepteren dat het zo is? Dat ze hun pijn niet mogen uitdrukken? Want de meerderheidsgroep heeft er lol aan en dat is vrijheid, wat de minderheid vindt is niet van belang. De vrijheid van onze premier om te zeggen dat de zwarte piet nou eenmaal zwart is en dat we dat moeten accepteren?

De vrijheid van wie?
De vrijheid om te dragen wat je wilt toch? Draag maar wat je wilt, want dat mag in Nederland. Tenzij je een andere cultuur en geloofsovertuiging hebt, die niet overeen komt met de hoofdgroep. Dat je je dan niet zo bloot mogelijk, maar bedekt mogelijk wilt kleden. Dan gaan we een discussie voeren over een hoofddoekbelasting, vermindering van vrijheid, kansen op de arbeidsmarkt ontnemen en je leven tekenen voor altijd. Want de vrijheid, die is er pas als je doet wat er gezegd wordt dat je moet doen als minderheidsgroep.

Dus de vrijheid van wie?
De vrijheid van de blanke werkgever om te mailen ‘het is maar een neger’, de vrijheid van Albert Heijn om te faxen ‘geen Marokkanen aannemen’? De vrijheid dat als de ‘neger’ en de Marokkaan daar iets van zeggen niet moet zeiken en geen slachtoffer moeten spelen?

De vrijheid van wie?
De vrijheid om te wonen waar je wilt? De vrijheid van de Nederlander om te verhuizen naar een ander land? Dat we dat emigreren noemen en een flinke stap? Of de vrijheid van de ander die naar Nederland komt, asiel moet aanvragen en duizenden asielzoekers de vrijheid wordt ontnomen en in detentie moeten? De volgende stap: gooi de grenzen dicht, niemand meer erin. Maar de Nederlander mag emigreren wanneer en naar waar die wil.

De vrijheid van wie?
De vrijheid van de allochtoon om bij voorbaat al een verdachte te zijn? Of de vrijheid van de agenten om iedereen als verdachte aan te wijzen die ze maar willen?

De vrijheid van het blanke leger dat overal mag komen op de wereld, een wapen mag oppakken en oorlog mag voeren maar als een jongen besluit om naar zijn thuisland terug te gaan, een wapen op te pakken en voor zijn vaderland te vechten direct een jihadist is en een terrorist? Dat hij direct wordt opgepakt als hij terug komt naar Nederland? Maar als het leger terug komt, worden ze als helden ontvangen omdat ze daar onschuldige mensen dood hebben geschoten?

Van wie is deze vrijheid eigenlijk?
De vrijheid om een baan te zoeken maar geen baan kunnen vinden omdat je Ahmed, Ali of Fatima heet in plaats van Piet, Jan, Klaas, Kees en Chantal? Omdat je een hoofddoek draagt in plaats van al dat chemische spul als gel en haarlak in je haar? De vrijheid om meerdere talen te leren op school en je wordt aangemoedigd om meerdere talen te spreken tenzij het Arabisch, Turks, Surinaams of Antilliaans is? Dan mag dat niet, want in Nederland spreken we dan ineens Nederlands.

De vrijheid van…?
Sta je er wel eens bij stil of sommige groeperingen in Nederland die vrijheid wel ervaren? En die krijgen? Vier de vrijheid met een zegen, maar die vrijheid is ook de dag van vandaag voor velen niet vanzelfsprekend en niet aanwezig. Om dat te illustreren: Weet jij wie op dit plaatje de meeste vrijheid heeft in Nederland en wie de minste?
Vier de vrijheid met bewustwording.
Fijne Bevrijdingsdag.

Dit artikel verscheen eerder op Voorbeeld-Allochtoon.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (27)