2.467
39

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Vanavond: Wilders en Joost Eerdmans op de buis

'Er is een psychopaat aan de haal gegaan met ons gedachtengoed'

De moedige en eerlijke verklaring van Geert Wilders is zijn reis over het internet begonnen. Vriend en vijand kopiëren, sturen door, citeren. Als een zwarte panter springt die verklaring met klauwen achter Breiniks monster met de tweeduizend pagina’s aan.

Die verklaring van Wilders: daar is geen woord Spaans bij. Daar is lang aan geschaafd en gedacht. Daar heeft hij met Martin Bosma mee in conclaaf gezeten: het is een harnas van woorden.

Daarom waag ik het nu de toekomst te voorspellen. Het is vijf over half acht. Zo meteen ga ik de aardappeltjes opzetten, maar eerst het volgende.

Het kan niet anders of over een uur of vijfentwintig verschijnt Geert Wilders in Uitgesproken WNL. Hij neemt plaats tegenover Joost Eerdmans, die hem half eerbiedig half joviaal welkom zal heten.
Joost Eerdmans: “mijnheer Wilders, U krijgt nu kritiek bij Uw bondgenoten. Bart Jan Spruyt zegt dat U een apocalyptische sfeer schept. En zelfs Joost Niemöller van de Dagelijkse Standaard heeft gezegd dat er nagedacht moet worden over de tóón. Wat is daarop Uw reactie?”
Geert Wilders: “Nou ik zal U vertellen, mijnheer Eerdmans – en de kijkers zullen misschien verbaasd staan, maar ik zeg het tóch: Spruyt en Niemöller hebben een punt: het moet niet gekker worden.
Joost Eerdmans: “De hypocriete zelfgenoegzaamheid van links?”
Geert Wilders: “Nee, daar hebt U natuurlijk gelijk in maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel onszelf. De PVV moet durven de hand in eigen boezem te steken. Als we een les krijgen, dan moeten we die durven leren.”
Joost Eerdmans: “Hoe bedoelt U?”
Geert Wilders: “Er is een psychopaat aan de haal gegaan met ons gedachtengoed. En dat van Pim Fortuyn ook. Op basis daarvan heeft hij een verschrikkelijke misdaad begaan. Daar ben IK niet verantwoordelijk voor, maar we hebben natuurlijk toch goed nagedacht, ik mijn vrouw, Martin, de fractie….
Joost Eerdmans: “”?????”
Geert Wilders: “Ik heb het voorgelegd. We hebben erover gepraat. En we zijn het er allemaal over eens.
Daarna kijkt Geert Wilders recht in de camera, zoals hij het Hans Wiegel zo vaak heeft zien doen. Hij kijkt recht in de camera en zegt: “Ik wil graag mijn oprechte verontschuldigingen maken aan alle moslims omdat ik gezegd heb dat hun ideologie tot moordlust leidde. Ik heb nu zelf ervaren hoe het werkelijk is. Dat een verknipte idioot zich op jou beroept en ook nog beweert dat hij namens jou of in jouw belang aan het moorden slaat… Ja het is een harde les geweest. En ik wilde wel namens al mijn fractiegenoten mijn excuses maken. Ik weet dat het een zwak argument is, maar ik had geen idéé. Ik dacht echt dat die Mohammed B. Ik bedoel… nu weet ik beter”
Joost Eerdmans: “En betekent dit nu ook dat U de islam niet meer beschouwt als een gevaarlijke ideologie?”
Geert Wilders: “Nee, meneer Eerdmans, nee. Het moet niet gekker worden tenslotte.”

Ja, dat gaan we woensdag beleven. Dat is de consequentie van Wilders’ verklaring. Het kan niet anders.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (39)