9.035
175

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Vecht niet op de voorwaarden van de terroristen

'We mogen niet in de val trappen die de islamitische terroristen voor ons hebben gezet'

Een paar uur na de schietpartij bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo is al duidelijk dat dit het ‘nine eleven’ wordt van Frankrijk. Ook al is het aantal slachtoffers vergeleken met die van de Twin Towers gering. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er elf doden gevallen terwijl vijf slachtoffers in levensgevaar verkeren. “De profeet is gewroken”, schijnt een van de terroristen geschreeuwd te hebben.

Een zelfmoordaanslag was het niet. De daders waren gemaskerd en geheel in het zwart gekleed. Zij hadden kennelijk een ontsnappingsroute voorbereid en verdwenen met twee auto’s in de drukte van Parijs nadat zij hun kalashnikovs hadden geleegd. President Hollande verscheen al gauw op de plaats van de misdaad. Daar stelde hij vast dat dit een aanslag was op de vrijheid van Frankrijk zoals die wordt gegarandeerd door de republikeinse instellingen. Tegelijk riep hij op tot nationale eenheid.

Barbaarse daad
Nationale eenheid ter verdediging van de vrijheid, dat is de enige mogelijke reactie op deze barbaarse daad. Ook dienen zulke daden het omgekeerde effect te hebben van wat wordt beoogd. De aanslag komt zonder twijfel uit de islamitisch-fundamentalistische hoek. En ze is gericht tegen de vrijheid van meningsuiting.

              

Charlie Hebdo is een satirisch weekblad dat voor niets of niemand respect heeft. Het staat in een oude antiklerikale Franse traditie en nam op grond daarvan dan ook graag Allah en de Profeet op de korrel. Als media willen documenteren waarom terroristen met kalashnikovs de redactie bestormen, dienen zij de karikaturen en satirische stukken van Charlie Hebdo te reproduceren. Anders zijn ze geen knip voor de neus waard.

De vijand
Tegelijkertijd gaat het er nu om de vijand precies te definiëren, te isoleren en aan te vallen. Dat is niet de Marokkaanse groenteboer op de hoek en evenmin die gehoofddoekte vrouw met haar lange zwarte jas en haar boodschappentas. We moeten goed beseffen dat deze aanslag twee bedoelingen heeft. Grenzen stellen aan de vrijheid van meningsuiting is daarvan misschien niet eens de belangrijkste. Het was ook een provocatie.

Terroristen zien maar al te graag dat álle moslims worden aangesproken op hun daden. Zij willen een wig drijven tussen de oemmah en de rest van de wereldbevolking want alleen zo kan hun jihad meer worden dan een serie misdadige aanslagen. De nationale eenheid waartoe president Hollande oproept richt zich niet tegen moslims maar tegen terroristen. We mogen niet in de val trappen die de islamitische terroristen voor ons hebben gezet. Wij zullen strijden op onze voorwaarden niet op die van hen.

Vrijheid, gelijkheid, broederschap.

Lees dit opiniestuk hier!


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (175)