2.592
57

Student

Lasse van den Dikkenberg is student aan de Universiteit Leiden

Vegetariërs pesten met de VVD

Kennelijk is de kaasschnitzel een dusdanig probleem dat ingrijpen door de overheid volgens de VVD noodzakelijk is

20934113685_522ae5b3d1_z
cc-foto Emily Allen

Een tijd terug circuleerde een oude top 10 van betuttelingen op Facebook. Het lijstje was van de VVD en er stond onder andere dat het instellen van milieuzones en het betalen voor plastic tasjes onnodige betuttelingen zijn. Nu heeft de VVD een nieuwe vorm van betutteling bedacht. Je mag straks een vegetarische bal niet meer een “bal” noemen omdat het in dit geval niet écht een koe betreft die door de gehaktmolen is gehaald. Ook mag je een vegetarische worst niet meer “worst” noemen omdat dit niet echt een uitgerukte schapendarm is die gevuld is met slachtafval.

Als vleeseter heb ik nog nooit last gehad van dit naamgebruik. Ik heb nooit per ongeluk een vegetarische worst gegeten toen ik eigenlijk een lekkere gevulde darm wilde eten. Als alfabeet kon ik heel goed lezen dat een groenteburger gemaakt was van groente en niet van vlees. Dit is helemaal geen probleem waar vleeseters tegenaan lopen. Deze regel heeft echter wel effect op vegetariërs, die zouden nu allemaal nieuwe namen moeten verzinnen voor producten die ze vaak eten als vervanger van een bepaald vleesproduct. Dit is zeker zo als je eerst wel vlees at en toen vegetariër bent geworden. Dan koop je vegetarische gehakt omdat je dit gebruikt als vervanger van vlees gehakt, bijvoorbeeld in spaghetti bolognaise.

Maar het ergste vind ik de antili-berale houding van dit idee. De VVD gaat heel ver met haar liberale houding en is bereid daar heftige offers voor te brengen. Ze wil bijvoorbeeld korten op ontwikkelingshulp. In de praktijk kost dit onnodig levens, mensen zullen sterven van de honger, kinderen kunnen door de VVD straks niet meer naar school. Vreselijk en als VVD’er vind je dat natuurlijk ook niet leuk. Maar als liberaal wil je minder regels en een kleinere overheid. En voor die principes ben je bereid iets belangrijks als ontwikkelingshulp op te geven. Ook wil de VVD minder vluchtelingen opvangen omdat dit ook overheidsgeld kost. Ze willen vluchtelingen in Turkije houden. Ook de VVD weet dat hier kinderen illegaal in fabrieken aan het werk gezet worden. Dat vinden ze natuurlijk niet leuk, maar weer geldt dat je als een echte liberaal je idealen boven je moreel wilt stellen. Liever kinderen in Turkije in een fabriek laten werken dan inbreuk maken op je liberale beleid. Maar er is één uitzondering op de regel. Waar we nu nog de vrijheid hebben om een gepaneerde kaasplak een kaasschintzel te noemen wil de liberale partij ons deze vrijheid ontnemen. Dit terwijl een cheeseburger nog steeds cheeseburger (kaasburger in het Nederlands) mag heten terwijl het in feite een vleesburger met een plakje kaas is.

Ik het snap en deel het liberale idee van vrijheid. We moeten geen onnodige regels hebben, we moeten vrijheid hebben zolang dit niet onevenredig de vrijheid van anderen inperkt. Maar dat de VVD denkt dat een kaasschnitzel een dusdanige bedreiging is voor vleeseters dat we de deze vrijheid moeten inperken kan ik niet begrijpen. Als de VVD nu toch ineens méér overheid wil ten goede van ons allemaal laat ze dan lekker in de zorg, het onderwijs of ontwikkelingshulp investeren. Gebruik dan niet je schuldgevoel over dat je zelf vlees eet om vegetariërs te pesten. Laat die mensen ook van hun schnitzels en balletjes genieten, ook als er geen dode dieren in zitten.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)