2.660
29

Winnaar Nobelprijs voor de vrede 2014

Verbied producten gemaakt door kinderarbeid

De Tweede Kamer kan een duidelijk signaal afgeven: er is in deze wereld geen plaats voor kinderarbeid

Mina staat elke ochtend voor zonsopkomst op en werkt dan twaalf uur achtereen in een naaiateliertje. Zonder pauze. Ze maakt niet alleen erg lange dagen, ze is ook nog eens elf jaar. Door ons werk hebben wij honderden kinderen als Mina leren kennen. Die kinderen zijn voor ons de gezichten van de 170 miljoen kinderen die elke dag aan het werk zijn in plaats van op school. Zij maken producten die wij allemaal, ongewild, kopen.

Kinderarbeiders maken t-shirts voor uw en onze kinderen. Ze plukken de hazelnoten voor hun chocoladerepen. Ze hakken in donkere mijnen naar grondstoffen voor hun telefoons. Deze kinderen werken voor uw en onze kinderen. Als mens en als vader kunnen wij daar alleen maar tegen zijn: daarom roepen we alle politieke partijen op voor het verbod op producten van kinderarbeid te pleiten dat maandag in de Tweede Kamer besproken wordt.

De PvdA diende vorig jaar de Nota ‘Verbied Producten Kinderarbeid’ in om de discussie op gang te brengen waarom wij producten van kinderarbeid niet weren. Dat kinderen werken is al erg genoeg, maar velen werken onder verschrikkelijke omstandigheden om de winstmarges van bedrijven op te vijzelen. Zij werken aan producten die wij kopen, terwijl wij kinderarbeid onacceptabel vinden. Door producten uit kinderarbeid te verbieden kan worden opgetreden tegen bedrijven die kinderen uitbuiten voor het maken van hun producten. Dat is nodig, want er zijn steeds meer goede bedrijven, maar nog altijd onverantwoorde bedrijven te over.

De tot nu toe geboekte voortuitgang in de strijd tegen kinderarbeid is gemaakt door een kleine groep bedrijven die bereid waren om een voortrekkersrol op zich te nemen. Gelukkig sluiten steeds meer bedrijven zich bij die kopgroep aan. De goede bedrijven moeten echter concurreren met de bedrijven die nog altijd kinderen gebruiken. Daarom moeten we nu álle bedrijven bewegen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat de mogelijkheden van bedrijven niet eindeloos zijn. Maar bedrijven moeten een inspanning leveren om inzicht te krijgen in het traject dat een t-shirt of mobiele telefoon aflegt van grondstof tot eindproduct. Maak het bekend als je erachter komt dat toeleveranciers wél gebruik maken van kinderarbeid, zodat we er gezamenlijk iets aan kunnen doen. In ieder geval moeten ondernemers ervan doordrongen zijn dat  maatschappelijk verantwoord ondernemen niet een andere manier van reclame maken is; het moet onderdeel zijn van elke bedrijfscultuur. Van je overtuigingen en moraal als ondernemer.

Aankomende maandag kan de Tweede Kamer een duidelijk signaal afgeven: wordt geaccepteerd dat er in deze wereld een plaats is voor kinderarbeid, of wordt de strijd aangegaan met deze schending van de rechten van kinderen. Wij roepen de partijen in de Tweede Kamer op om het voorstel van de PvdA te steunen. Zodat producten gemaakt met kinderarbeid niet meer verkocht kunnen worden in Nederland, in Europa. Omdat Mina en haar 170 miljoen lotgenoten dat verdienen.

Kailash Satyarthi schreef dit stuk samen met Roelof van Laar, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)