9.865
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vergeet de G-spot, de C-spot is het enige wat telt

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het vrouwelijk orgasme

Waar komen vrouwen van klaar? Sigmund Freud dacht nog dat een vrouw geen orgasme kon bereiken. Een team onder leiding van gynaecoloog Dr. Susan Oakley deed onderzoek bij 10 vrouwen met problemen op het gebied van klaarkomen en 20 vrouwen die daar geen problemen mee hadden. Tijdens het klaarkomen werd een MRI (magnetic resonance imaging) gemaakt om te zien wat er in de spieren van de bekkenbodem gebeurt. Volgens de onderzoekers kan na hun onderzoek dat verscheen in de Journal of Sexual Medicine het idee van een G-spot de prullenbak in en ook de A spot, het sprookje dat er in de anus van vrouwen een klaarkomplek zit, kan de kliko in verdwijnen. Er is wel een C-spot, die staat voor clitoris en het gebied eromheen.


Vrouwen die geen moeite hadden met klaarkomen bleken een korte afstand tussen vagina en clitoris te hebben (zo’n zes centimeter) en ook hadden ze een grotere clitoris. Zijn die vrouwen met zo’n grote clitoris geboren of wordt deze groter omdat het vaak gebruikt wordt? Wie zal het zeggen? Maar een ding is duidelijk. It’s all about the C.

Geheimzinnig
Een korte afstand tussen vagina en clitoris betekent dat die vrouwen ook als de man ijverig zijn best doet – en zwetend zijn jongeheer in haar heen en weer beweegt – een grotere kans hebben dat die C-plek (de clitoris met omgeving) gestimuleerd wordt. Het komt dus niet omdat die man iets geheimzinnig diep van binnen doet.

Is de afstand groot dan ben je dus meer op het stimuleren met de vingers van die C-spot afhankelijk. Dat was ook wat Nancy Friday in haar boek, My secret Garden (1973), over het vrouwelijk orgasme te vertellen had. Er ontstond onmiddellijk een discussie tussen de voorstanders van het C-kamp en de aanhangers van de in-en-uit sport, die ergens binnen zochten naar een genotplek en zo op de G-plek uitkwamen.

Zinsbegoocheling
Verder zit alles in het hoofd en wordt seksuele ervaring bepaald door verwachtingen en zinsbegoocheling. Zorg dat je eigen piloot dus zijn diploma haalt en op de juiste plek – voor alle zekerheid: dat is de C-plek – neerdaalt en daar de juiste bewegingen maakt. Niet zo hijgerig als ik de Pointer Sisters moet geloven. Die zingen waarschijnlijk niet voor niets:

I want a man with a slow hand
I want a lover with an easy touch
I want somebody who will spend some time
Not come and go in a heated rush
I want somebody who will understand
When it comes to love, I want a slow hand

Ik denk dat het onderzoek van Susan Oakley helpt om te weten wat je kunt verwachten van de grote liefde of het vluggertje. Het gaat uitsluitend om de C-spot en de andere alfabetletters zijn overbodig.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)