1.562
19

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Vergoddelijk Anne Frank niet

Anders doen we haar tekort

Het is altijd gevaarlijk om een televisieprogramma te recenseren nog voordat het is gemaakt of uitgezonden. Voor hetzelfde geldt wordt je kritiek door de makers gelogenstraft. Toch is het dienstig om nu al grote twijfel naar buiten te brengen over het Anne-Frank-project van de EO.

De christelijke omroepvereniging laat zich daarbij inspireren door haar zeer succesvolle the Passion of the Christ, het lijdensverhaal, met bestaande hits gebracht in een moderne stad. Dat is een jaarlijks spektakel geworden met miljoenen kijkers. Hele citycentra staan ervan op stelten.

Het verhaal van Anne Frank wordt op dezelfde manier in beeld gebracht: op verschillende plekken krijgen wij scènes uit haar leven te zien. Een grote stoet trekt naar het Anne Frankhuis waar de apotheose plaatsvindt.  Deze opzet zal niet nalaten op heel veel mensen indruk te maken.

Maar het lijkt ook op een vergoddelijking van Anne Frank en daarmee doen wij haar tekort. De kracht van haar dagboek ligt in het feit dat we te maken hebben met een gewoon intelligent meisje, dat – als ze het had overleefd – waarschijnlijk in de jaren vijftig en zestig een bekend schrijfster en journaliste was geworden –  eerder bij het Parool dan bij het Algemeen Handelsblad, maar wel bij een van de twee. En tussen al die mannen een opvallende stamgaste van café Scheltema, tot de hoofdredacteur haar correspondente van de krant maakte in Parijs. Ze was géén heilige. Ze was ook geen genie. Wat dat betreft hebben Jessica Durlacher en Leon de Winter haar beter getroffen met die droomscène in een Franse brasserie waar zij een ontmoeting heeft met een uitgever.

Anne Frank staat voor de zes miljoen die op grond van vooroordeel en domme haat zijn afgemaakt. Gewone mensen met gewone verlangens en gewone ambities die van mensen met ongewone verlangens en ongewone ambities niet mochten bestaan. Of liever gezegd: misdadige verlangens en misdadige ambities.
Dat gaat verloren als je er een soort tweede verlosser van maakt, een onaantastbare persoonlijkheid, een godengelijke. Vergoddelijk Anne Frank niet. Vier haar mens zijn, haar gewóón mens zijn.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (19)