1.325
32

Tweede Kamerlid SP

Henk van Gerven is Tweede Kamerlid voor de SP en huisarts.

Vergoeding nieuwe antistollingsmiddelen is onverantwoord

Kennelijk is minister Schippers bezweken onder de druk van farmaceuten

Minister Schippers van volksgezondheid neemt ‘onverantwoorde risico’s’ met het besluit om nieuwe antistollingsmiddelen – de zogenaamde Noac’s – per 1 december te vergoeden. In de VS staan deze middelen op de eerste plaats van ernstige bijwerkingen: 542 doden in 1 jaar tijd. In Nederland zijn inmiddels 8 gevallen gemeld met dodelijke afloop. Kennelijk is minister Schippers bezweken onder de druk van farmaceuten (zoals Boehringer Ingelheim en Bayer) om deze middelen te vergoeden.

Er moet eerst beter onderzoek worden gedaan en een pas op de plaats gemaakt worden. Je moet er toch niet aan denken dat we in de loop van volgend jaar de middelen uit de handel moeten nemen, omdat een aantal mensen zijn overleden aan de bijwerkingen. 

Hondderdduizenden mensen gebruiken nu onder begeleiding van de trombosediensten antistollingsmiddelen. De nieuwe middelen hebben het voordeel dat je niet meer bloed hoeft te prikken om te controleren of het bloed niet te dun of te dik wordt. Het nadeel is dat bij bijwerkingen geen antigif aanwezig is zoals wel bij de bestaande antistollingsmiddelen.

De nieuwe middelen zijn daarbij honderd maal duurder dan de bestaande. Deskundigen spreken in het radioprogramma Argos over een mogelijke nieuwe Vioxx affaire. Deze pijnstiller werd in 2004 van de markt gehaald vanwege fatale bijwerkingen.

De veiligheid van de patiënten moet voorgaan op de financiële belangen van deze twee fabrikanten. De veiligheid van duizenden mensen mag niet in de waagschaal worden gesteld.

Volg Henk van Gerven ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (32)