1.462
41

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Verkiezingen maken onze verbijstering zichtbaar

Nederland weet het niet meer en dat komt tot uiting in de groeiende verdeeldheid van de politiek

Straks is alleen een minderheidskabinet mogelijk, vreest de Volkskrant in de editie van dinsdag. Dat klopt. Nederland is politiek nooit zo verdeeld geweest als tegenwoordig behalve een keertje in 1912 of zo. Maar die situatie is nauwelijks vergelijkbaar met het heden.

Vanaf de invoering van het algemeen kiesrecht tot 1967 hadden de drie christelijke partijen die later het CDA zouden vormen, bij elkaar meer dan de helft van de kamerzetels. De grootste daarvan, de Katholieke Volkspartij had er altijd rond de vijftig. De Pvda-fractie telde er altijd evenveel en bij elke stembusstrijd was een belangrijke vraag: “Wie komt als nummer 1 uit de bus, Drees met zijn rooien of Romme met zijn katholieken?”

Nu zit rechts al te trillen en te beven, mocht Emile Roemers SP met 35 zetels als eerste uit de bus komen. Dat is nog geen kwart van het totaal. Nu al is duidelijk dat een werkbare meerderheidscoalitie minstens vier partijen moet tellen of men moet zich behelpen met de gedoogcoalitie van het soort dat in april uit elkaar viel. Het wordt hoe dan ook een verdeeld huis en een zwak beleid zonder duidelijke keuzes; een raar smorgasbord van vaak contraproductieve maatregelen waar we met het Kunduz-accoord een voorproefje van hebben gekregen.

Dit alles weerspiegelt het feit dat de Nederlandse samenleving ongewapend en met lege handen staat tegenover een ongekende economische crisis. Natuurlijk: er zijn op het internet talloze stokpaardjesrijders die hun ideologische middel tegen alle kwalen uitventen of precies weten wie de schuld is voor de toestand waarin wij ons bevinden. Maar die worden onveranderlijk in de comments uitgescholden voor dwaallichten. Het is daarbij de vraag of we letterlijk iets kopen voor zo’n doctrinaire benadering. Daarmee heeft de mensheid de afgelopen anderhalve eeuw slechte ervaringen opgedaan.

Wees eerlijk voor jezelf: jij weet ook niet hoe we uit deze mess moeten komen.

Conclusie: de democratie werkt. Nederland weet het niet meer en dat komt tot uiting in de groeiende verdeeldheid van de politiek. Vanaf 12 september maakt het parlement onze verbijstering meer dan ooit zichtbaar.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (41)