685
7

Lid afdelingsbestuur GroenLinks

Alicia Hobbel studeerde Engels aan de universiteit van Utrecht met als specialisatie vertalen en westerse literatuur. Sinds 2010 is ze lid van het afdelingsbestuur van GroenLinks in Rotterdam.

Verkiezingsuitslag

Ik hoop dat we er een streep onder kunnen zetten en weer terugkeren naar de inhoud en idealen

Woensdagavond was misschien niet de leukste avond voor GroenLinks. We stonden er niet goed voor in de peilingen, dat wisten we al. Andere leden hadden nog hoop op meer zetels, maar ik ben de huispessimist, dus op meer dan 5 rekende ik sowieso al niet, en 5 was vooral wishful thinking omdat ik Linda Voortman zo graag terug wilde zien in de Kamer.

Ik had me voorgenomen om hoe dan ook een leuke avond te hebben. Een uitslagenavond met alle mensen die zich ook ingezet hebben, is voor mij vooral een avond die bedoeld is om te vieren dat het erop zit en te ontspannen na het campagne voeren. Om zo’n avond te laten verpesten door iets wat we eigenlijk al wisten, of door zo’n zak hooi als Rutte, daar had ik weinig behoefte aan.

De kater komt later. Wakker worden met het besef dat een groot deel van de bevolking harteloos en conservatief is. Ik ben vooral ontzettend boos op de mensen die daadwerkelijk geloven dat de VVD zo goed is voor ‘de hardwerkende Nederlander’. Die geen programma gelezen hebben, waarschijnlijk nog geen drie standpunten van de partij kunnen opnoemen, en maar een beetje de holle kreten napapegaaien. Die niet doorhebben dat de VVD vooral goed is voor de hardverdienende Nederlander. De hardwerkende Nederlander die na 40 uur met een salaris thuiskomt waar niet eens een huis van te betalen valt, kan het bij de VVD uitzoeken. En dan negeren we maar dat de hardwerkende Nederlander ook net zo goed geraakt wordt door dingen als de verhoging van het eigen risico en dat soort ongein. De ongekende desinteresse van de massa die met open ogen in de val trapt, dat vind ik nog het pijnlijkste.

Het land gaat er niet op vooruit met deze uitslag. Ik heb weinig hoop dat we de komende vier jaar vooruit gaan, dat er vergroend wordt, dat de wereld echt eerlijker wordt, of dat mensen gelukkiger worden van een kleurloos middenkabinet of een kabinet dat in een voortdurende richtingenstrijd verkeert en daarom geen stappen kan zetten.

Microscoop
Met GroenLinks zelf komt het wel goed. Iedereen leeft nog en een avond als woesdagavond bewijst alleen maar dat er een heleboel mensen zijn met het hart op de goede plaats, die zich in willen zetten voor een betere wereld. Een aantal daarvan kan dat nu alleen niet in de Tweede Kamer, maar vindt ongetwijfeld een andere manier om zich nuttig te maken voor de samenleving en de partij. Op een avond als woensdagavond realiseer ik me weer dat ik prima op mijn plaats ben tussen die mensen. De leukste, slimste mensen die ik ken lopen daar rond.

Sommige leden zijn met een rotgevoel naar huis gegaan. Anderen dansten of dronken om te vergeten. Een aantal had zich er net als ik op ingesteld. We moeten gaan bouwen aan de partij, zeiden veel leden. Sommige met een waterig glimlachje, om nog een beetje positief over te komen, andere gemeend. De komende tijd moeten we wat mij betreft ophouden met zoeken naar waar het fout is gegaan. Er zijn fouten gemaakt door een heleboel mensen op verschillende posities. Ze negeren helpt niet, maar er voortdurend op terugkomen ook niet. Het nadeel van een partij vol mensen die graag problemen analyseren is dat we onszelf voortdurend onder de microscoop leggen. Ik hoop dat we er een streep onder kunnen zetten en weer terugkeren naar de inhoud en idealen.

Meer opinies over het verkiezingsresultaat van GroenLinks:
Wijnand Duyvendak: GroenLinks is nog steeds broodnodig
Brechtje Paardekooper: Een dreun voor je kiezen
Christian Jongeneel: De messen in de rug van Jolande

Geef een reactie

Laatste reacties (7)