5.080
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Verkouden? Zoenen kan altijd!

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Kusjes geven terwijl je verkouden bent kan geen kwaad

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

“Ik kan je niet kussen want ik ben verkouden”, is misschien geen argument dat je nog kunt gebruiken om te voorkomen dat iemand die je niet aardig vindt te weigeren je wang aan te bieden. Een onderzoek dat deze week gepresenteerd werd op een bijeenkomst van microbiologen in San Francisco laat zien dat 60 procent van de studenten op een campus het rhinovirus – veroorzaker van de gewone verkoudheid – had, maar geen symptomen.

Het bleek dat het aantal mensen met het virus maar zonder verkoudheidsverschijnselen vier keer zo groot was als het aantal met virus en met verschijnselen. Wat de onderzoekers wel vonden was dat degenen met verkoudheidsverschijnselen meer van die rhinovirussen in de neus hadden. De onderzoekers benadrukken dat we dus allemaal regelmatig goed onze handen moeten wassen om te voorkomen dat we anderen met het virus besmetten, vooral in het verkoudheidsseizoen. Je weet maar nooit. Maar kussen? Altijd doen, als je het allebei wilt, want wij mensen kunnen niet zonder en ons geestelijk welzijn is toch belangrijker dan een rhinovirus in je neus of niet.

Eerder verscheen van Ivan Wolffers: Gaan we dood van eenzaamheid?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)