1.159
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Verkracht. En daarna?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de langdurige gevolgen van verkrachting

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Verkrachting en poging tot verkrachting hebben ingrijpende gevolgen voor vrouwen. Langdurige depressie en post-traumatische stress disorder (PTSD) zijn vaak beschreven. Onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin hebben geprobeerd om beter in kaart te brengen wat de gevolgen zijn en het blijkt dat die zeer gevarieerd zijn en lang aan kunnen houden.

Laat me beginnen met uit te leggen dat het een vrouw was die dit onderzoek deed. Zoals meestal op het gebied van vrouwelijke seksualiteit wordt onderzoek tegenwoordig gelukkig gedaan door vrouwen. Het woord onderzoeker dat neutraal is wordt door lezers echter meestal ervaren alsof het om mannen gaat, zeker als de uitkomsten van het onderzoek anders zijn dan men verwacht heeft. Een woord als ‘onderzoekster’ gebruiken is vreemd. We zeggen ook niet ‘rechteres’ of ‘rechterin’ om te benadrukken dat een rechter een vrouw is.

Onderzoeker Carin Perilloux interviewde 140 vrouwen die een verkrachting of poging tot verkrachting hadden meegemaakt. Er waren 13 gebieden van de seksualiteit waar vrouwen last hielden na wat hen was overkomen zoals: gevoel voor eigenwaarde, sociale reputatie en stigma, lustverlangens, het gevoel te falen als partner in een relatie. Bij de vrouwen die verkracht waren was dat op alle punten erger dan bij poging tot verkrachting.

Gelukkig vertoonde een deel van de vrouwen opvallende weerbaarheid. Dat had voor een belangrijk deel met hun optimistische karakter te maken. Die pakten na enige tijd hun leven weer op waar geprobeerd was het te vernielen.

Het weetje van zaterdag nalezen: Overal poepbacteriën!

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie