2.679
132

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Vermenselijking in het regeerakkoord kwam niet van de PvdA

De formatie van Diederik Samsom bewijst opnieuw dat zij het schild voor de zwakken al lang bij het kringloopcentrum heeft afgeleverd

D66, ChristenUnie en de SGP hebben het regeerakkoord hier en daar een beetje menselijker gemaakt. Zij regelden onder andere dat veel Nederlanders – bijvoorbeeld met kinderen op de middelbare school – voor zware financiële klappen zijn behoed. Daar staan wel onprettige dingen tegenover zoals het met een half jaar vervroegd ontmantelen van de WW, maar wat maken zes maanden uit op een hele kabinetsperiode?

Ook heeft Bram van Ojik gelijk als hij vaststelt dat de rijkelui er een fiscaal cadeautje van een half miljard uit hebben gesleept. Daarnaast levert de belasting op drinkwater ongetwijfeld veel gemor op. Emiel Roemer had het al over de ‘afwastaks’. De burger is al verteld dat deze maatregel, die ongetwijfeld in verband gebracht zal worden met milieubeleid, hem een euro vijftig per maand zal kosten.

Toch oogt het geheel beter dan de oorspronkelijke plannen. Daarmee wil ik niet zeggen dat het nu gesloten akkoord tot tevredenheid behoort te strekken. Er zitten ongetwijfeld addertjes onder het gras, maar die zijn nog niet tevoorschijn gekropen. De brief van het kabinet met de nieuwe maatregelen blinkt uit door onduidelijkheid en niet te volgen jargon zodra het over kortingen en bezuinigingen gaat. Zelfs Yvonne Hofs, economieredactrice van de Volkskrant en bekend vanwege haar bijdrage aan de pensioendiscussie tweette: “Anyone: wie weet wat de ‘koopkrachtenvelop’ is?” Het is dus maar de vraag of er wel genoeg aan het regeerakkoord opgekalefaterd is.

Niettemin kan een glasharde conclusie wel worden getrokken: die verbeteringen vergeleken met wat het kabinet op Prinsjesdag durfde voor te leggen, zijn geen van allen naar voren gebracht door de PvdA. Zij kwamen van andere partijen. Daarmee heeft de formatie van Diederik Samsom opnieuw bewezen, dat zij het schild voor de zwakken al lang bij het kringloopcentrum heeft afgeleverd.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han, De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000), is verschenen op 26 september


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (132)