2.457
128

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Vermoeiende tsunami van flauwekul en verzinsels

Het valt niet mee om in deze tijd voor links door te gaan

Je hoeft maar dát te zeggen of er komt een vermoeiende tsunami van flauwekul, verzinsels en geschiedvervalsing op je af. Je hebt er een halve dagtaak aan om dat allemaal recht te zetten en de volgende dag wordt je gewoon weer geconfronteerd met dezelfde vloedgolf.

Eén voorbeeld geeft goed aan wat ik hiermee bedoel. Uit en te na wordt links voorgehouden dat het vroeger het christendom genadeloos onderuit haalde terwijl het – de pink omhoog – met de haatimams kopjes thee drinkt, bang om hen te mishagen.

De onkerkelijkheid heeft in Nederlands sinds pakweg de tweede helft van de jaren zestig grote vormen aangenomen, omdat de leiders van de grote katholieke en protestantse zuilen de teugels van hun strakke stelsel van normen, waarden en waarheden plotseling lieten vieren. Ze geloofden er zelf niet meer in. Datzelfde proces tastte ook de linkse zuil aan, die van de VARA, Het Vrije Volk, het NVV en de PvdA. Die raakten net als de kerken in een hevige crisis. Natuurlijk, er werd in die jaren wel eens een hatelijk liedje geschreven over de christenen maar dat was niet representatief. Daar waar de leiders de teugels niet lieten vieren, bleef het geloof behouden: de zwarte kousen fundi’s behielden hun kracht en hun organisaties. Gold trouwens ook voor de stalinistisch geleide CPN. Maar zowel de CPN als de zwarte kousen waren in het verzuilde Nederland net als nu een soort randverschijnselen, wier levensbeschouwing door de grote meerderheid met kracht en overtuiging werd afgewezen.

Door die onkerkelijkheid kon net zo goed Hans Wiegel de VVD uitbouwen van een gevestigde maar toch vrij marginale partij met een zetel of vijftien zestien tot een echte volkspartij. In de jaren zestig verviervoudigde het dagblad De Telegraaf zijn oplage, terwijl de TROS in een paar jaar uitgroeide tot verreweg de grootste omroep van Nederland. De TROS had toen een duidelijk rechts profiel, zoals iedereen weet die zich Wibo van der Linden van Tros Aktua nog voor ogen kan houden. Er waren trouwens belangrijke zakelijke banden tussen de Tros en de Telegraaf. Zo kreeg Henk van der Meijden er een podium met zijn TV Privé en werd Tros Kompas bij De Telegraaf gedrukt.

Het is dan ook helemaal niet waar dat links met succes het christendom op de korrel heeft genomen.

Het is net zo goed flauwekul om links aan te wrijven dat het de islam zo pampert. Zo voert Gerd Leers de immigratiewetgeving uit die door Job Cohen tijdens diens staatssecretariaat is opgesteld. De wet op voorkoming van schijnhuwelijken is uit 1994 toen de PvdA deel uitmaakte van de regering. Toen Theo van Gogh vermoord werd, was het burgemeester Cohen die dezelfde dag nog een protestdemonstratie organiseerde tegen de moord. En ga zo maar door.

Wat horen we voor een geraas in de verte? Daar is de tsunami weer.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (128)