454
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Verrassend eerlijk

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over hoe eerlijk mensen eigenlijk zijn 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Stel je voor dat je wordt opgebeld en iemand vraagt je of je aan een kop of munt spelletje mee wilt doen, een euro op wilt gooien en dan vertellen of hij op munt valt, want dan ontvang je vijftien euro. Vijftien euro voor jou en degene die belt kan niet zien of je liegt. Wat zou jij doen? Zo’n kop of munt spel was de basis voor onderzoekers die uit wilden vinden hoe eerlijk mensen eigenlijk zijn.

Ze deden dat bij 658 mensen, die ze volkomen willekeurig uit een telefoonboek met vaste telefoonnummers haalden.

Mij verbaast het een beetje, maar 55,6% van de mensen antwoordde ‘kop’ en kreeg dus niets. 44,4% zei ‘munt’ en die hadden vijftien euro verdiend. Verrassend eerlijk waren die mensen dus. Vervolgens werden 94 mensen gebeld en gevraagd om vier maal achter elkaar het spel te doen en elke keer als de euro op munt viel kregen ze 5 euro. In het totaal was er dus 20 euro te verdienen. Ook hier bleek dat mensen verrassend eerlijk zijn.

Dezelfde onderzoekers hadden al eerder onderzoek gedaan naar eerlijkheid, maar toen onder goed gecontroleerde omstandigheden in een laboratorium. In die onderzoeken zei 75 procent van de deelnemers dat ze ‘munt’ gegooid hadden en dat betekent dat dus ongeveer een kwart van de proefpersonen gelogen moet hebben. De onderzoekers concluderen nu dat mensen in hun eigen huis opvallend eerlijk zijn, maar daarbuiten – bijvoorbeeld op hun werk – wel eens ter eigen voordeel liegen.

Ik weet niet of je dat zo maar kunt concluderen uit zo’n onderzoek, maar het intrigeert me dat mensen die thuis gebeld worden zo eerlijk zijn. Wie weet was het allemaal anoniem, maar als je dan munt hebt gegooid moet je je adres geven en dat wil je niet; dan maar geen vijftien euro. Misschien begrepen de mensen het gewoon niet en verwachtten ze dat er nog iets achteraan kwam voor degenen die kop gegooid hadden en waarmee veel meer te verdienen viel. Ik weet het allemaal niet, maar de cynische wetenschapper in mij zoekt naar andere verklaringen. Maar misschien zegt dat alleen maar heel veel over mezelf en denk ik dat mensen opportunisten zijn die snel die 15 euro willen verdienen zonder dat het ontdekt wordt en zou ik mijn ogen moeten openen voor de verrassende eerlijkheid van mijn medemensen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Besluiteloosheid, is dat zo erg?

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie