397
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Verslaafd aan internet?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over internetgerelateerde stress

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ben je verslaafd aan internet? Het merendeel van de mensen zal geneigd zijn daarop met een volmondig ‘nee’ te antwoorden. Net zoals mensen ontkennen dat ze verslaafd zijn aan alcohol of aan gokken, duurt het vaak lang voordat mensen een verslaving durven te onderkennen. Toch is er al veel onderzoek dat laat zien dat mensen die ineens zonder internet zitten daar onthoudingsverschijnselen door krijgen.

Het is natuurlijk ook onzinnig te veronderstellen dat je hersenen in een vacuüm functioneren. Ze functioneren in de wereld rondom je en het is onzinnig om ze daar los van zien. Het is eveneens onzinnig te denken dat je hersenen de wereld rondom je dirigeren. Het is andersom: je hersenen reageren juist op de prikkels in de wereld rondom je. Ze raken gewend aan bepaalde prikkels en ook het beloningscentrum in de hersenen zal reageren op wat je op het internet doen. Van de kick van de duimpjes van likes op je Facebook pagina tot het gevoel van macht dat je krijgt dat je informatie binnen een paar seconden op kunt roepen, ze zorgen onmiddellijk voor een uitstoot van dopamine in het beloningscentrum en je leert wat dat aangename dopaminegevoel oproept. Je wilt meer daarvan.

Uit en recent onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk werd gedaan blijkt dat Engelse werknemers liever afgesloten zijn van gas en licht dan van toegang tot internet. Afgesloten te zijn van internet zorgt voor stress. En stress is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsverlies. De hormonale toestand die het gevolg is van stress (of liever die stress zelf belichaamt) zorgt voor verstoring van slaap, verstoring van de mechanismen die de controle van de suiker in je lichaam regelen.
Het is maar dat je het weet. Af en toe lekker rennen of een stuk door de natuur lopen. Misschien een yogaklasje volgen of leren te mediteren. Allemaal om de stress weer uit je lijf te halen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Het is niet normaal om te roken

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)