1.254
54

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Vervolg niet de grofheden van een onnozele hals

De zaak tegen de jongen die Wilders verdedigde in 'Wilders de movie' dient geen enkel maatschappelijk belang

Geert Wilders is Geert Wilders en Robert de Jonge is zijn profeet. Overal ziet hij de moslims en de Arabieren oprukken. Twee jaar geleden dacht hij een buitenkansje te hebben. In de VPRO-documentaire ‘Wilders the movie’ kreeg hij kans om net als zijn grote voorbeeld te zeggen waar het op staat. De makers van de VPRO-documentaire ‘Wilders the movie’ filmden hem met zijn demonstratiebord. Hij keek ferm de camera in en zei: “Hier staat ‘Geert Akbar’, dat betekent ‘Geert is groter.’ Wat ik daar eigenlijk mee bedoel is dat Geert groter is dan Mohammed, de kleuterneuker. En Geert is groter dan Allah, de halvemaandemon. En…zoals iedereen weet zijn Arabieren fervent kontenbonkers. En ze neuken kleine jongetjes, dat is normaal in hun cultuur.”

Zo overtrad hij een paar grenzen die de God van Robert de Jonge altijd respecteert. Geert Wilders zal nooit moslims beledigen maar altijd de islam. De Jonge deed dat niet. En nu – twee jaar later – wordt hij door het Openbaar Ministerie gedagvaard vanwege belediging wegens ras en godsdienst.

De officier van justitie komt in actie op grond van een aangifte. Die had hij beter terzijde kunnen leggen omdat vervolging geen maatschappelijk belang dient.

Racisme en discriminatie zijn in Nederland verboden. Daar is artikel 1 van de grondwet heel duidelijk over. Toch zijn ze in Nederland aan de orde van de dag. Dat weet iedereen die zijn sollicitatie vanwege een bij de werkgever exotisch overkomende achternaam onmiddellijk terzijde gelegd zien. Dat merk je als huidskleur of afkomst je bij voorbaat verdacht maken.

Dat is discriminatie. Zij is in Nederland aan de orde van de dag.

Robert de Jonge echter heeft geen discriminatoire daden gepleegd. Hij deed enkele uitspraken, die getuigen van domheid en een kwaadaardige geest. En misschien zelfs van fantasieën die moeilijk onder de duim te houden zijn en daarom maar aan de gevreesde ánder worden gehecht.

Het is bovendien duidelijk dat Robert de Jonge zich onderscheidt door een diepgaand gebrek aan beschaving en een verregaande onwetendheid op het gebied van de normen en waarden die de Nederlandse samenleving in een proces van eeuwen heeft ontwikkeld. Anders had hij zijn onbeschoftheden wel voor zich gehouden.

Moet je zo’n jongen daarvoor nu voor het gerecht slepen? Wat heeft hij voor kwaad gedaan? Hij is in een documentaire geportretteerd om daarmee duidelijk te maken wat voor types Geert Wilders als hun heiland beschouwen. Hij heeft in feite meer over zichzelf duidelijk gemaakt dan over de door hem zo gehate Arabieren. Hij heeft dingen gezegd waar iedereen met een greintje beschaving (het hoeft echt niet veel te zijn) van walgt.

Maar in een vrij land hoort het niet verboden te zijn om jezelf te kijk te zetten. Of om grofheden te debiteren, denkende dat je daarmee taboes doorbreekt.

Het enige wat het Openbaar Ministerie bereikt is dat deze sukkel kan optreden als een ridder voor de vrijheid van meningsuiting en dat wij in Nederland een discussie krijgen over die vrijheid op grond van een aantal onbeschoftheden, uitgesproken door een onnozele hals.

Ik zou zeggen: pak de discriminatie op de arbeidsmarkt aan.

Maar dit is een vorm van jonge katjes verdrinken.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (54)