36.902
74

Columniste

Joyce woont in de Verenigde Staten en probeert daar nuchter onder te blijven. Ze is personal assistant en bezit een bakfiets. Ze heeft ook een amsterdammertje in haar voortuin, onder een palmboom...

‘Verwend kutkind’-syndroom

Bizar vonnis voor rijkeluis kind maakt Amerikanen woedend

Mocht je na de Trayvon Martin zaak, de burgerwacht die een onschuldige zwarte jongen doodschoot en er mee weg kwam, denken dat Florida de meest waanzinnige staat van de Verenigde Staten is: sinds woensdag staat Texas met stip op 1.

Wat is er nu weer gebeurd? Woensdag is er een nieuwe psychische aandoening ontdekt in Texas. Het heet affluenza. Maak je niet te veel zorgen. De kans dat jij het hebt of zal krijgen is echt héél erg klein. 

De enige manier om het op te lopen is namelijk als volgt: Je ouders moeten meer dan ‘slechts een paar miljoen dollar’ hebben. Vervolgens moeten ze jouw opvoeding vooral aan kindermeisjes en chauffeurs overlaten en je – dit is essentieel –  nóóit straffen voor slecht gedrag. De gevolgen van domme of verkeerde acties zijn namelijk altijd af te kopen. Ergo: er zijn nooit consequenties voor je, ongeacht wat je aan rottigheid uithaalt.

Verder moet je net 16 zijn geworden. Je gaat naar een feestje en drinkt tot je drie keer de maximale hoeveelheid alcohol in je bloed hebt die aan een volwassene is toegestaan. Ook al mag volgens de Texaanse wet onder de 21 jaar helemaal niemand alcohol drinken. Nou ja, nu wordt duidelijk dat dat laatste bij wijze van spreken is, als je maar genoeg geld hebt mag het wel.

Vervolgens stap je als straalbezopen rijkeluiskind met nog een paar verveelde pubers in een auto en ga je fijn een potje ‘cruisen’. Mocht je onderweg toevallig een groepje mensen zien staan bij een mede-weggebruiker die met pech gestrand is, rij dan ruim 100 kilometer per uur waar 50 als maximumsnelgheid geldt, richt je auto voor zover dat nog lukt in beschonken toestand, op de groep en geef nog een extra dot gas. 

Maar maak je vooral geen zorgen, daar ga je verder niets van merken. Je doet het immers als gevolg van de opspelende affluenza. Het is niet jouw eigen schuld.

Vakantieoord
Het is helaas waar gebeurd. Vier mensen, een moeder en dochter, een jonge vrouw en een jeugdpastoor, worden door een verwende 16-jarige dronkenlap doodgereden. In zijn auto zitten twee andere kinderen die ook zwaar gewond raken, een van hen is verlamd. De 16-jarige chauffeur zelf mankeert niets.

Doorgespoeld naar deze week toen de zaak voor de rechter kwam. Na een proces waarin duidelijk wordt dat het niet de eerste keer is dat deze Ethan dronken achter het stuur zat, wordt hij niet veroordeeld tot de door OM gevraagde 20 jaar cel maar tot 10 jaar voorwaardelijk. Hij hoeft dus niet de cel in. Géén dag. Daarnaast moet hij een bezoekje brengen aan een speciale ontwenningskliniek waarvan de rekening van circa $450.000 naar pappie wordt gestuurd. Hij mag pinnen.

Ethan leeft zijn leven gewoon verder in de wetenschap dat er aan gedrag geen consequenties kleven als er maar genoeg geld beschikbaar is. Zijn dure advocaat beweert met droge ogen dat het al voldoende straf is dat hij weg is bij zijn ouders als hij in de kliniek verblijft. Die kliniek in Californie staat overigens bekend als een vakantieoord voor de vermoeide puissant rijke verslaafde die even een ‘break’ van de slechte gewoonte zoekt.

Wat deze zaak vooral zo waanzinnig maakt is dat deze jongen geen dag in detentie zal doorbrengen omdat hij door de rechter wordt gezien als slachtoffer van zijn bevoorrechte opvoeding. “Alle problemen zijn in het verleden voor hem afgekocht”, aldus de psycholoog van de jongen. “Dit kind heeft nooit geleerd dat er consequenties aan acties verbonden zijn. Hem is nooit het verschil tussen goed en kwaad geleerd. Hij kan er niets aan doen.” Het ging er in bij de rechter. Met boter en suiker.

Deze aandoening, die wij in Nederland in lichtere vorm ook wel als ‘rijk verwend kutkind-syndroom’ kennen, heet in Texas ‘affluenza’ of wel: vergiftigd door rijkdom.

De vergiftiging duurt al even: de arme knul was al eerder in aanraking geweest met politie wegens het dronken besturen van een auto, zonder rijbewijs, toen hij 13 was. Het andere voorval met een naakt, buiten bewustzijn verkerend meisje van 14, is natuurlijk niet eens het noemen waard. 

Rechter
Gelukkig staat heel Amerika wel op z’n achterste poten na het vonnis. Juristen duikelen over elkaar heen in de nieuwsprogramma’s. Deze uitspraak levert meer vragen dan antwoorden op: Hoe zit het nu met dat arme kind uit de achterbuurt dat ook geen aanwezige ouders had om hem te leren wat goed of slecht is? Niet omdat ze 3 kindermeisjes hadden maar omdat ze ieder 3 baantjes hadden om het krot waarin ze wonen te kunnen betalen?

Als zo’n kind vier mensen in straalbezopen toestand doodt, is de verdediging dan ‘poorenza’? Zou hij die rechtszaak dan ook winnen? Dan zouden de Amerikaanse gevangenissen nu toch een stuk leger moeten zijn?

Het is precies omgedraaid. De Amerikaanse gevangenissen zitten vol met minderjarigen uit achterstandswijken. Veelal zitten ze jarenlang vast wegens bezit of verhandelen van drugs. Hoe is het mogelijk dat in Amerika de rechtspraak voor armen en rijken zo verschillend kan zijn? Hoe voorkomen we dit in de toekomst, hoe draaien we deze beslissing terug?

Wat bezielde deze rechter? Ze stelt zichzelf niet verkiesbaar  voor een volgende termijn (rechters worden hier gekozen) dus maakte het voor haar eigen agenda niets uit wat ze besloot. Maar welk bericht geeft ze hier Amerika mee? Dat we in een klassenmaatschappij leven? Dat onze vrouwe Justitia niet blind is maar in je portemonnee gluurt alvorens een vonnis te vellen?

Ik hoop dat deze rechter geheel onbedoeld Amerika op de langere termijn een enorme dienst heeft bewezen door een bijzonder pijnlijke zenuw in de Amerikaanse maatschappij en rechtspraak eindelijk open en bloot te leggen. Want wat iedereen sinds OJ Simpson’s vrijspraak eigenlijk allang al wist is nu nog duidelijker:

Heb je genoeg geld dan kom je in dit land zelfs weg met moord. Het klinkt goedkoop maar het is de dure waarheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)