1.180
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Verwondingen aan de geslachtsdelen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de gevaren in de badkamer

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik weet niet om hoeveel mensen het in Nederland gaat, maar in de Verenigde Staten bezoeken jaarlijks 16.000 volwassenen de eerste hulp vanwege verwondingen van de geslachtsdelen. Mij boeit zoiets. Urologen hebben nu eens gekeken wat er dan precies aan de hand is. Om wat voor ongevallen gaat het? En wie komen er?

Meestal gaat het om mannen: 70 procent. Logisch want dat ding hangt nu eenmaal een beetje buiten het lichaam en is dus wat kwetsbaarder. Meer dan een derde van de ongevallen vond plaats bij mannen tussen 18 en 28.

Het betrof meestal sportblessures. Met je kruis op de stang van de mountainbike bijvoorbeeld. Oudere mannen blijken beschadiging van hun klokkenspel op te lopen als ze in bad uitglijden en ermee op de rand van de badkuip te belanden.

Er komen ook vrouwen naar de eerste hulp. Die hebben meestal snijwonden of infecties door het scheren. Doordat scheren van de onderste delen mode is nam het aantal gevallen toe. Uitkijken met het scheermes dus.

De onderzoekers moeten natuurlijk ook iets verstandigs melden behalve het opsommen van getallen en adviseren daarom kussentjes op de stang van de fiets, anti-uitglijmatjes in de badkamer en lessen in vaginaal scheren.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van maandag nalezen: Worden artsen door hun opleiding wat minder menselijk?
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)