1.299
17

Fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer

Mei Li Vos werd bekend als één van de oprichters en de voorzitter van het Alternatief Voor Vakbond (AVV). Een vakbond die opkomt voor die groepen die door de traditionele vakbonden weinig worden vertegenwoordigd, zoals freelancers en flexwerkers. In 2007 nam ze voor de PvdA zitting in de Tweede kamer. Inmiddels is ze fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. (Foto door: Ilona Hartensveld)

Verzekering voor zzp’ers: angst verlamt de regering

Keuzevrijheid werkt dus niet in een markt waarin opdrachtgevers niet willen betalen voor de verzekeringskosten die zzp'ers moeten maken

cc-foto: Roel Wijnants

De linkse oppositie wil dat er een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid komt voor zzp’ers. Daar hebben ze gelijk in. Om veel redenen. Maar wat doet de regering? Weer helemaal niets. Omdat ze bang zijn voor een neoliberale minderheid.

Er zijn drie redenen waarom zzp’ers weer gewoon verzekerd moeten zijn. Zoals dat vroeger was en zoals dat is in elk zichzelf respecterend land met een welvaartsstaat.
1. De private markt kan het niet: betaalbare verzekeringen, die ook toegankelijk zijn voor de 50-jarige bouwvakker
2. Er is nu een te grote prikkel voor opdrachtgevers om zzp’ers te weinig te betalen, ze hoeven toch de kosten voor een verzekering niet te berekenen
3. Nu zoveel mensen zzp’er willen worden en zich steeds minder verzekeren wordt de basis onder onze welvaartsstaat kleiner. Individueel allemaal heel begrijpelijk om je niet te verzekeren, maar al die individuen die niet meer verzekerd zijn voor een inkomen na pech leiden tot Amerikaanse toestanden waarin pech je eigen schuld is (en zak er verder ook maar in).

De regering gaat wéér een onderzoek laten doen naar de wenselijkheid van zo’n verzekering. Daarmee stelt ze het besluit weer uit. Omdat ze bang is voor een neoliberale minderheid die pukkeltjes krijgt van gezamenlijk kosten en risico’s delen. De minderheid die met de stoplap zwaait dat zzp’ers allemaal ondernemers zijn die zelf moeten beslissen of ze zich willen verzekeren. Ik herhaal, dat is een minderheid, van een paar VVD’ers, D66’ers en FvD’ers.

Maar keuzevrijheid werkt dus niet in een markt waarin opdrachtgevers niet willen betalen voor de kosten die zzp’ers dan moeten maken. En in een markt waarin verzekeraars de premies voor bouwvakkers en anderen met een zwaar beroep zo hoog maken dat het niet te betalen is. De minister wil wel ‘inzetten op het verbeteren van het versterken van het inzicht van risico’. Beste minister: dat weten zzp’ers donders goed. Alleen niet hoe ze het moeten betalen.

Dus, beste regering. Niet bang zijn, gewoon de oude onderzoeken afstoffen en een commissie instellen die gaat kijken hoe je die verzekering moet invoeren.


Laatste publicatie van MeiLiVos

  • Politiek Voor De Leek

    Een Insideverslag Van Een Outsider

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (17)