4.311
43

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Verzorgde mannen moeten afstand nemen van gijzelingen!

Wij weigeren de olifant in onze kamer te zien, met in zijn slurf een nepwapen

Francisco van Jole, de hoofdredacteur van Joop, wijst op het gevaar van verwarde mannen voor onze samenleving. Hij vraagt om om tijdige identificatie zodat ze geholpen kunnen worden voordat zij anderen kunnen beschadigen.

Hier zien wij weer de vertrouwde heelmeester die stinkende wonden maakt. Het is een kwestie van identificeren, opsporen, opbergen en de sleutel weggooien. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat al die ‘hulp’ iemand zal helpen behalve de horden PvdA-ers die in het kader van de zoveelste soepsidieslurperij een lucratief baantje in gemanoeuvreerd zullen worden.

Nick & Staci - Men In BlackWat is dan een verwarde man? Wij hebben donderdagavond allemaal het prototype op de televisie gezien. De terrorist Tariq Z. was goed gekleed. Hij droeg een colbert en een stropdas. Zijn baardje was zorgvuldig getrimd. De verwarde man loopt er netjes bij. Mannen die aan lichaamsverzorging doen, kunnen verward zijn. Tegelijk is het mogelijk dat zij in het geniep bewondering koesteren voor activisten als Tariq Z., dat in hun verdorven ziel al verwardheid woont maar nog niet tot uiting komt.

Je zag vrijdagochtend in het openbaar vervoer te veel mannen met glinsterende oogjes naar hun iPads en iPhones staren. Wat bekeken zij daar? Waarom glimlachten zij zo fijntjes? Droomden zij ervan dezelfde daad te stellen als hun held Tariq Z.?

Je had verwacht dat verzorgde mannen massaal afstand zouden nemen van de poging tot terreur die televisiekijkend Nederland Wie is de mol? door de neus boorde. In plaats daarvan heerst er een oorverdovende stilte. Om het minste of het geringste loopt het Malieveld vol maar nu? Nu is er geen enkele demonstratie aangekondigd waarin verzorgde mannen openlijk laten zien waar zij staan.

We zullen het wel weer moeten doen met het smoesje dat hun veroordeling van Tariq Z. voor de hand ligt omdat zij ingezetenen zijn van Nederland of zo, dat zij helemaal niet verward zijn. Wie zal het bijvoorbeeld vrouwen kwalijk nemen – te veel hebben immers eenmaal in hun leven een man in hun bed toegelaten die daar verward bleek – als zij denken dat alle verzorgde mannen als het ware in een kring om Tariq Z. heen staan?

O, wat zeg je dan met je geparfumeerde kin en je overhemd? Dat uiterlijk niets zegt? Dat je prettig gestoord bent als verzorgd man zijnde? Dat de verwarde mannen een minderheid vormen? Dat zij juist niet prettig gestoord zijn? Blijf hem maar ontkennen, die gigantische olifant in je kamer, met een nepwapen in zijn slurf. Blijf hem maar ontkennen. Kijk maar weg.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (43)