605
1

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Veteranen redden de B-film Run All Night

Een tragisch liefdesverhaal met Liam Neeson en Ed Harris

Een van de meest opmerkelijke carrière switches van de afgelopen jaren, is dat Liam Neeson – die naam maakte met het spelen van zachtaardige reuzen – zich op laatmiddelbare leeftijd heeft ontwikkeld tot actiester. Soms met verrassend aardige resultaten, soms met troep als eindproduct. In welke categorie valt zijn nieuwste, Run All Night?


Neeson speelt een aan lager wal geraakte maffia-moordenaar. Als hij de zoon van zijn baas doodschiet om zijn eigen zoon te beschermen, krijgt hij de politie en zijn oude misdaadvrienden achter zich aan. In de intense nacht die volgt mag Neeson weer een hoop grommen, slaan en schieten, maar wint hij ook het respect terug van zijn vervreemde, rechtschapen zoon.

Run All Night is natuurlijk een B-film, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs negatief te zijn. Het geheim van een goede B-film is dat de makers met beperkte middelen en een standaardverhaal iets weten te doen dat interessant is op zowel lowbrow als highbrow-niveau. Het verhaal van Run All Night zit solide in elkaar. Zo solide dat het voorspelbaar wordt. De actiescènes zijn niet goed genoeg om de zintuigen te prikkelen: weinig origineel, onderbelicht en zwak gemonteerd.

Wel wordt Neeson ondersteund door een paar fijne bijrolacteurs. Een klassieke wet van Hollywood luidt ‘hoe beter de antagonist, hoe beter de film’. In dit geval is Ed Harris gecast als Neesons oude vriend en tegenstander. Dat blijkt een goede keuze. Run All Night is op zijn best als een tragisch liefdesverhaal tussen Neeson en Harris. De scènes tussen de twee acteerveteranen roepen herinneringen op – al is dat wel erg veel eer – aan Michael Mann’s meesterwerk Heat. Er is een sfeer van gedeeld verleden en melancholie over het oud worden tussen de twee, maar dat weerhoudt ze er niet van elkaar naar het leven te staan.

Zo komt de zo effectieve combinatie van pitbull en puppy in Neeson naar boven, die duidelijk maakt waarom hij zo’n geliefde actiester is. Run All Night valt ergens in het midden van Neeson’s actiecanon. Je hoeft er niet voor naar de bioscoop, maar hij is vast erg aardig als je hem volgend jaar eens op Netflix kijkt.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film.
Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reactie