1.006
3

Student Journalistiek en Nieuwe Media

Frances Vermeeren (Rotterdam, 1992) studeert Journalistiek en Nieuwe Media. Naast haar studie werkt ze mee aan Vrouw&Passie Magazine, is ze redactielid bij Omroep Zuidplas en vervult ze de functie PR en communicatie bij De Jonge Krijger (projectbureau voor jongeren, werk en scholing). Schrijven doet ze het allerliefste en hier houdt ze zich dagelijks mee bezig in haar blog.

Vier mannen de doodstraf geven maakt geen eind aan vrouwenmishandeling

De documentaire 'Vrouwen als Vee' laat zien dat er nog een lange weg te gaan is, in India, maar ook elders in de wereld

Een steek in mijn hart. De beelden van de documentaire ‘Vrouwen als vee’ snijden als een mes door mijn lichaam. Een woede borrelt op. Wat een gevoel van onmacht dat ik niets kan doen tegen die vrouwonvriendelijke cultuur. Hier zit ik dan, in Nederland. Een land waar vrouwen zo veel vrijer zijn dan op veel andere plekken in de wereld. Ik mag in mijn handjes knijpen dat ik hier over staat kan lopen, kan studeren, kan werken, kan uitgaan, een vriend kan hebben. En zij zitten daar.

Na het bekijken van de documentaire voelde ik mij minuscuul als vrouw, achter mijn computer. Het enige dat ik kon doen, was erover schrijven.

Ik kan er met mijn gedachten niet bij dat er groepen mannen zijn in de wereld die dit werkelijk doen en denken. Die vrouwen zien als de onderste laag van de maatschappij. Die henzelf boven het andere geslacht stellen. Die het ‘normaal’ vinden om een vrouw te slaan, te verkrachten, te mishandelen, alleen maar omdat ze probeert te leven. Hoe kunnen ze het lef hebben om te denken dat ze die dingen kunnen doen. Hoe kunnen autoriteiten het lef hebben om hun ogen te sluiten of de vrouw de schuld te geven van de daden van de man?

Drogredenen
Elke reden die wordt gegeven om te mishandelen is een drogreden. Er bestaan geen redenen die mishandeling goedkeuren. Helaas is vrouwenonderdrukking door extremisten in India zo normaal dat sommige vrouwen nu denken dat het hoort. Zoals de documentaire laat zien: een meisje zit lachend naast haar vader die vertelt hoe hij haar mishandelde met een heet ijzer. Ze is trots dat haar vader haar (nog) niet heeft vermoord.

Een paar mannen met de doodstraf betekent nog niet dat het nu afgelopen is met vrouwenmishandeling in India en de wereld. ‘Gelukkig’ wordt nu wat aandacht besteed aan de wanpraktijken van deze groep extremisten. Wie weet zullen volgende generaties mannen meer respect tonen voor een vrouw. Jammer genoeg moet een hele maatschappij, een hele cultuur, compleet veranderen voordat het zover is. Het had allang zover moeten zijn.

Delen
In mijn eerste artikel op Joop schreef ik over schokkende beelden die zomaar in de media komen zonder waarschuwing. Nu wil ik niets liever dan dat deze beelden in het nieuws komen. Laten we gebruik maken van de media. Laat deze beelden, hoe verschrikkelijk dan ook, de wereld over gaan. Deel het. Vrouwen moeten net zoveel recht hebben als mannen. Ja, helaas moet dit nog steeds worden gezegd. De Indiase vrouwen en alle onderdrukte vrouwen in de wereld krijgen ook geen waarschuwing voordat ze worden mishandeld.

Foto: www.pandawhale.com

Volg Frances Vermeeren ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (3)