7.943
116

Journalist

Vieze Vuile Dieven

Met liegen en bedriegen heeft de VVD het volk uit haar naam gesloopt

We zullen niet vergeten, Mark Rutte.

Nee, ik heb het niet over die 1000 euro verkiezingsbedrog, pardon verkiezingsbelofte van onze onzichtbare premier. Een leugen die zo doorzichtig is dat het hele volk weet dat het er eentje is, durf ik nauwelijks nog een leugen te noemen.  En ik  heb het ook niet over de hypotheekrenteaftrek. Daar moest vast wel eens iets aan gebeuren, hoewel misschien niet nu, niet in deze huizenmarkt.

Zelfs niet over de aanpak van ZZP’ers, de nieuwe melkkoe van het kabinet. Nadat zij werden aangemoedigd zelfstandig een bestaan op te bouwen, schoppen Rutte en co met een ferme trap de stoel onder dat bestaan weg. Of over het feit dat de VVD nauwelijks bezuinigt, maar wel volop lasten verzwaart. Had een visie gepresenteerd: schaf alle subsidie af op kunst en cultuur, koop geen nieuwe straaljager, beëindig ontwikkelingssamenwerking, weg met de staatszenders op televisie… iets! Alles beter dan deze kaasschaaf waarbij de burger (het cliché zegt dan: “hardwerkende”) in zijn portemonnee wordt gepakt omdat het kabinet geen strategische keuzes kan of durft te maken.

Lelijke eendje
Het resultaat: Nederland is economisch het lelijke eendje van niet-olijfoliegebruikend Europa. De rechtse Duitsers doen het eindeloos beter en – quelle horreur – zelfs de linkse Fransen groeien, terwijl wij blijven krimpen. Ik herinner mij dat Ronald Plasterk tijdens zijn campagne voor het leiderschap van de Internationalezangers sprak over de “Rutte-recessie”. Nu hoor ik hem er niet meer over, wiens brood men eet, al blijkt de kwalificatie elk kwartaal meer terecht. Van links (Paul Krugman) tot rechts (IMF) roepen economen: “Zo niet, mijnheer Rutte!” Maar u blijft Oost-Indisch doof en West-Indisch blind onder uw Potteriaanse onzichtbaarheidsmantel.

Maar zelfs daar klaag ik niet over, waarde minister-president.  En ook niet over het feit dat een minister en een staatssecretaris van uw partij, u weet wel die met de term “vrijheid” in haar naam, bij ons meer burgers bespioneren en afluisteren dan in welk vrij (voor zover je daar dus nog van kunt spreken) land op aarde. Nu ook vanuit de lucht, met fucking drones, nota bene.

Corrupte boevenbende
Nee, wat ik u nog het meeste aanreken, beste premier, is dat u uw partij heeft laten uitgroeien tot een corrupte boevenbende. Dat ondanks de bankencrisis waarvan wij nog steeds de effecten voelen, u niets heeft gedaan de graaicultuur in ons land aan te pakken. Erger nog: uw partijleden zijn er het grootste voorbeeld van!

Nietwaar Jos Van Rey (VVD), de Zonnekoning van Roermond die zo corrupt bleek dat we terugverlangen naar de tijden dat het CDA het zuiden des lands leegroofde. Maar blijkbaar niet corrupt genoeg om hem (ondanks strafrechtelijk onderzoek) uit de partij van onze minister-president te flikkeren.

Nietwaar Wilma Verver (VVD), de Zonnekoningin van Schiedam die motto van Lodewijk XIV aanpaste aan haar situatie: “La ville, c’est moi.” Als je als ondernemer in Schiedam een conflict had met Verver, kon je het verder wel schudden, maar als je een familielid was, bleek je kostje gekocht. Nepotisme en mediterraans machtsmisbruik zoals we die eigenlijk alleen uit de PvdA-gedomineerde deelgemeenten in Rotterdam-Zuid en Amsterdam-Oost (of West voor mijn part) kennen.

Nietwaar, Johan Houwers (VVD), de hypothekenkoning van de Tweede Kamer, tegen wie nu een fraudeonderzoek loopt omdat hij onjuiste informatie over zijn inkomen zou hebben verstrekt bij de aanvraag van zijn drie (3!) hypotheken.

Nietwaar Ton Hooijmaijers (VVD), de Declaratiekoning van Noord-Holland waar hij als gedeputeerde tienduizenden euro’s uitgaf aan snoepreisjes, peperdure diners en exorbitante feestjes. O ja, en passant verloor hij ook nog even 78 miljoen euro overheidsgeld in de Landsbanki-affaire.

Nietwaar Bas Verkerk (VVD), de Klusjeskoning van Delft, waar hij als burgemeester er negenenzeventig (u leest het goed: 79) bijbanen op nahield.

En de lijst gaat maar door, namen waarvan u waarschijnlijk nog nooit heeft gehoord: Berthold Ziengs (belastingfraude), Ton van der Schans (verduistering), Henry Meijdam (belangenverstrengeling), Stan Kleijnhout (wachtgeldfraude), Rene Waas (valsheid in geschrifte), Ricardo Offermans (ambtsmisbruik),  enz., enz., enz.  Lees er de door Vrij Nederland opgestelde lijst maar op na.

Een nette partij
Maar de VVD, dat was toch die chique, nette partij waarop je ouders altijd stemden? En waar jij ook op zou stemmen wanneer je je wilde linkse haren eenmaal had verloren en een baan, een gezin, een huis had? De betrouwbare partij die het beste met de hardwerkende (daar is hij weer) burger voorhad? Niet dus, het masker is gevallen. De VVD is de partij van het geld, het eigen geld welteverstaan. En uw geld? Dat is allang niet meer veilig bij de VVD’ers. Al doen zij nog wel alsof en zullen ze er maar een klein beetje van snoepen. Een commissie, zeg maar, eerlijk is eerlijk.

“Greed is good”, de rechtse jaren-80 mantra van Gordon Gekko lijkt 25 jaar later de VVD in alle geledingen binnengesijpeld. Het is een Nietzscheaanse graaicultuur, een denkwijze die ertoe leidt dat de directeur van een zorginstelling met een microfoon in de linkerhand burgers ertoe oproept gratis in bejaardenhuizen te komen werken terwijl hij met zijn rechter een kwart miljoen toucheert. Zonder dat de politiek hem met een enorme schop onder zijn kont zijn kantoor uittrapt.

De tijden van pek, veren en hooivorken liggen achter ons. Gelukkig, denk ik meestal. Helaas, denk ik soms. Maar een ding beloof ik u, beste premier Rutte: we hebben ons lesje geleerd. Als u geniet van uw baan, doe er dan alles aan dit kabinet niet te laten vallen. Uw politieke carrière duurt maximaal tot aan de volgende landelijke verkiezingen. Onder uw bewind is de VVD verworden tot een partij van vieze, vuile dieven.

En dat zullen we niet vergeten.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)