3.817
5

Bioloog

Professor Frans de Waal is als bioloog verbonden aan Yerkes National Primate Research Center en Emory University in Atlanta in de Verenigde Staten. Daar onderzoekt hij sociale wederkerigheid en het oplossen van conflicten bij primaten en de oorsprong van moraal en rechtvaardigheid bij mensen. Hij schreef ondermeer de boeken De aap en de filosoof, De aap en de sushimeester, Van nature goed en Een tijd voor empathie, dat in oktober 2009 is verschenen.

Vleermuizen vrijen met de mond

Chinese ontdekking een hit op internet

Ik ben er niet zeker van dat alle dieren plezier beleven aan seks, maar bij bonobo’s (samen met chimpansees de meest aan ons verwante primaten) is orale seks net zo gewoon als masturbatie.

De ontdekking door Chinese onderzoekers dat de kortneusvleerhond (Cynopterus sphinx, een vleermuis-soort) aan fellatio doet is op het internet een sensatie geworden, want wie had kunnen denken dat dieren daadwerkelijk genoten van seks en hun uiterste best doen het genot te verlengen? Met elke seconde dat het vrouwtje de penis likt, wint een vleermuispaar 6 seconden aan paartijd. En wie weet verhogen ze zo hun kansen op bevruchting.

Want wie had kunnen denken dat dieren daadwerkelijk genoten van seks en hun uiterste best doen het genot te verlengen? Met elke seconde dat het vrouwtje de penis likt, wint een vleermuispaar 6 seconden aan paartijd. En wie weet verhogen ze zo hun kansen op bevruchting.

Nu moet u niet denken dat vleermuizen iets weten over bevruchting. Zelfs mensen zijn er niet goed in kennis over de bevruchting in de praktijk te brengen, en dat is waarom de morning-after-pil bestaat. Dieren maken zich niet druk over voortplanting. Genot daarentegen is iets wat ze begrijpen.

Ik ben er niet zeker van dat alle dieren plezier beleven aan seks, maar bij bonobo’s (samen met chimpansees de meest aan ons verwante primaten) is orale seks net zo gewoon als masturbatie. Iedereen die eraan twijfelt of dieren iets voelen tijdens de seks, stel ik de vraag: “Waarom zou je masturberen als je geen genot voelt?”

Vrouwtjes bonobo’s masturberen evenveel als mannetjes. Als je ooit de grote grijnzen op het gezicht van masturberende vrouwtjes bonobo’s hebt gezien, dan kan er weinig twijfel meer aan bestaan dat ze iets beleven dat lijkt op een orgasme.

Bonobo’s zijn ook goede kussers. Ik ken een dierenverzorger die in een dierentuin werkte met chimpansees, nogal platonische kussers. Toen hij op een dag de bonobo’s moest verzorgen en een kus van een van hen accepteerde, moest hij beduusd constateren dat hij een tong in zijn mond voelde.

Wat doen ze hier? Twee jonge Bonobo mannetjes.

Elke discussie over het seksleven van dieren wordt gevolgd door veel grappen en commentaar, maar dat is volgens mij alleen bedoeld om een gevoel van ongemakkelijkheid bij mensen te maskeren. Als we dierlijke seksualiteit weglachen, dan passen we onze eigen normen en waarden op hen toe. En wetenschappers zijn daar niet immuun voor. Als ze bijvoorbeeld over bonobo’s spreken, dan noemen ze hen soms ‘zeer liefdevol’, terwijl ze bedoelen dat ze bij het minste of geringste aan elkaars genitaliën zitten. In een ander voorbeeld stelde een Amerikaanse antropoloog dat seks helemaal niet zo vaak voorkwam bij bonobo’s, totdat men erachter kwam dat hij alleen heteroseks tussen volwassen apen had geteld. Bij bonobo’s is dat maar een klein deel van de seksuele contacten, die vaak tussen jongeren en partners van hetzelfde geslacht plaatsvinden.

Er zijn opvallend weinig studies naar het seksleven van dieren die vrij zijn van puriteinse tendensen. Het verhaal over orale seks bij vleermuizen is een lichtpuntje in een verder erbarmelijke lijst, die dieren plezier in seks ontzegt, net als homoseksualiteit en andere vormen van seks die niet op voortplanting zijn gericht. Nu we eindelijk een vakgebied van de menselijke seksualiteit hebben –en bedenk wat een strijd dat is geweest voor pioniers in de seksuologie zoals Alfred Kinsey en Masters & Johnson-  is het tijd voor een vergelijkbaar vakgebied voor de seksualiteit in de rest van het dierenrijk.

Bekijk hier een video van twee kortneusvleerhonden die aan orale sex doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)