2.774
43

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Vluchtelingen hebben geen woorden maar grote daden nodig

Wat het Midden-Oosten van het vrije Westen nodig heeft

Aylan, de verdronken vluchteling van drie jaar, is net als zijn geboorteplaats Kobani, in een klap wereldberoemd. De stad werd beroemd door haar heftige strijd tegen terreurbeweging IS met strijders uit alle hoeken van de wereld. De jongens en meisjes en mannen en vrouwen die zich opofferen voor de vrijheid voor Kobani en voor ons allemaal.

Aylan weet het niet maar hij is ook beroemd geworden met zijn mini-voetjes, kleine handjes, zijn rode T-shirt, korte broek en gymschoenen. De foto van de dode Aylan maakt in één keer duidelijk welke ontberingen de vluchtelingen doormaken die het oude continent proberen te bereiken.

Er schijnen mensen te zijn die juichen bij het lezen over zeventig lijken die in een vrachtwagen door Europa rijden of bij het zien van aangespoelde kinderen in Europese wateren. Er zijn mensen die zeggen dat ze gaskamers een goede plek vinden voor vluchtelingen. Er zijn moslims die EU-landen de schuld geven van de dood van de vluchtelingen omdat het om vluchtelingen gaat uit islamitische landen en ze daarom niet zouden willen helpen. We moeten niet vergeten dat de meeste slachtoffers moslims zijn net als de meeste daders. 

Ik word kotsmisselijk van deze mensen, die slachtoffer zijn van hun eigen zieke geest. In het geval Aylan zijn er directe en indirecte daders, vind ik. Directe daders zijn IS, de aanhangers van IS en regimes die IS helpen of hebben geholpen. Indirecte daders zijn zij die weigeren actief deel te nemen aan het bestrijden van IS. 

Kunnen we de vluchtelingenproblematiek oplossen door hen massaal naar Nederland of Europa te laten komen? Nee. Dat zou geen structurele oplossing bieden en zal hier ook onrust kunnen veroorzaken en het zal ook niet realistisch zijn. Helpen we vluchtelingen door hen niet te helpen en alle deuren op slot te doen en geen vluchteling meer op te vangen? Dat vind ik tegen menselijke waarden en onacceptabel en het zal niets oplossen. 

Op dit moment komt de grote groep van de vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Een politieke en vreedzame oplossing voor de Koerden, Turken, Arabieren, Palestijnen, Joden en alle andere volkeren zou een positief effect hebben op de vluchtelingenproblematiek.  

Ten tweede, maar niet minder belangrijk, is keihard optreden tegen IS-terroristen door grondtroepen te sturen naar de regio of zeer actief steun te bieden aan groeperingen die dat nu al doen. Want zij verdedigen niet alleen hun vrijheid maar die van ons allemaal, van iedereen die anders denkt en doet dan IS en andere terroristen.  

In en buiten Europa is het zaak alle steun aan IS en andere extremisten en fundamentalisten te blokkeren. Dus zero tolerantie voor de aanhangers en sympathisanten. Maak daarnaast de voedingsbodem voor (de ideeën van) IS onvruchtbaar. Daarbij moeten landen die IS en andere extremisten helpen worden geboycot.

Ik weet dat ik hier grote daden beschrijf, die niet één twee drie werkelijkheid worden. Maar het is wel de richting die we als vrije landen in moeten slaan. 

 

Het nieuwe boek van Celal is: Het is je zusje! Eermoord in Nederland. (februari 2015)


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (43)