721
11

Activistisch ondernemer

Igor Kluin is activistisch ondernemer. Hij is onder andere oprichter van Qurrent en mede-oprichter van De Groene Zaak. Kluin schrijft onregelmatig columns en blogs op websites, vakbladen en het FD.

VNO-NCW is niet dé werkgeversclub

Nog maar 1 op de 6 ondernemingen is lid

In veel polderonderhandelingen wordt VNO-NCW aangeduid als ‘de werkgevers’. Zo ook weer bij het SER energie-akkoord. Maar ik ben werkgever en heb mij nog nooit herkend in de houding van VNO.

Ik vind het een club die vooruitgang tegenhoudt en daarmee nieuwe banengroei frustreert. Zijn het dan wel ‘werkgevers’? En hoeveel werkgevers zijn eigenlijk aangesloten bij ‘de werkgevers’? Hebben ze wel een mandaat?

Zelf zijn ze nogal overtuigd van de cijfers: volgens hun website vertegenwoordigen ze maar liefst 80 procent van de ondernemingen met 10 tot 100 werknemers. En boven de 500 werknemers is het zelfs bijna 100 procent.

In het totaal zijn 115.000 ondernemingen lid van VNO-NCW. Ok, dat klinkt niet slecht. Maar ja, spinnen en framen kunnen ze wel in de Malietoren. Even doorprikken dus.

Leden
Er zijn zo’n 700.000 bedrijven in Nederland. Die 115.000 leden van VNO vormen dus maar 17 procent van alle ondernemingen. Dat klinkt al wat minder indrukwekkend. Met andere woorden: 83 procent van alle werkgevers is dus geen lid van VNO-NCW. Hoezo, ‘DE werkgevers’?

En die mooie ’80 procent’ en ‘bijna 100 procent’ van hun eigen website dan? Tja, door het segment ‘1-10 werknemers’ over te slaan lijkt het heel wat. Alleen dat segment vertegenwoordigt wel 92 procent van alle ondernemingen! Ze tellen voor het gemak 9 op de 10 ondernemingen even niet mee… Ja, zo kan ik het ook.

Het wordt nog erger. Dat segment van 10-100 werknemers vormt maar 7 procent van alle ondernemingen in Nederland. Dus die mooie 80 procent betekent eigenlijk 80 procent van 7 procent. Oftewel, slechts 5,6 procent van alle ondernemingen.

Ronkende getallen
En het segment boven de 100 werknemers betreft zelfs minder dan 1 procent van alle ondernemingen. Die ronkende getallen waar VNO op haar eigen site zo trots op is, vormen feitelijk dus maar 6,5 procent van alle ondernemingen van Nederland. 6,5 procent verpakken als 80, 90 en 100 procent. Kijk, dat heet nou spinnen.

Als VNO zelf pronkt met een groep bedrijven die samen slechts 6,5 procent van alle bedrijven in Nederland vormen, en als 83 procent van de werkevers GEEN lid is van VNO-NCW, waarom noemt iedereen ze dan nog ‘DE werkgevers’?

Geachte journalisten, ik weet dat in de jaren ’70 en ’80 het allemaal overzichtelijk was met vakbonden en werkgevers. Maar wanneer u VNO-NCW vandaag de dag betitelt als ‘de werkgevers’ informeert u uw kijker, lezer, luisteraar niet goed. VNO vertegenwoordigt slechts 17 procent van alle werkgevers.

Spinmachine
Nu hoor ik de spinmachines van Wientjes al draaien: “Ja maar wacht eens even, bij onze bedrijven werken wel de meeste mensen.” Het klopt dat ruim de helft van de banen bij bedrijven zit in het segment ‘100 werknemers of meer’.

Maar in dat kleine segment tot 10 werknemers werken nog steeds meer dan 1 miljoen werknemers. En dan tellen we de zzp’ers (700.000+) en ambtenaren nog niet eens mee. Miljoenen mensen werken dus helemaal niet bij een VNO-werkgever.

Verbouwing
Onze economie wordt grondig verbouwd tijdens deze generatie. Daarbij is de omarming van de toekomst en het durven loslaten van het verleden cruciaal. De conservatieve, onduurzame en protectionistische houding van VNO-NCW is meer en meer een obstructie voor de nieuwe banen die we zo hard nodig hebben.

Dat noem ik geen werkgever. Het wordt tijd om VNO-NCW niet meer te zien als DE werkgevers; nog maar 1 op de 6 ondernemingen is lid.

Dit artikel staat ook op Nu Zakelijk

Volg Igor Kluin ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (11)