343
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Voel je je ellendig? Kijk Friends

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de kracht van herhalingen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het bekijken van de herhalingen van je favoriete tv-programma´s zou helpen je te herstellen, zodat je weer energie hebt om nieuwe dingen aan te pakken. Een onderzoeker van een Amerikaans centrum voor verslavingen heeft dat vastgesteld. Een herhaling bekijken van je lievelingsprogramma helpt energie te verzamelen die je weer wilskracht en wat zelfvertrouwen geeft, zodat je je helemaal klaar voelt voor een nieuwe uitdaging.

Hoe dat kan? Je bent met oude bekenden, karakters in het programma waar je je lekker bij voelt. Het is zo prettig omdat je al weet wat de karakters in die programma gaan zeggen. Je weet zelfs al wanneer je zult gaan lachen. Je verkneukelt je al op het moment dat die leuke scène komt. Onderzoeker Jaye Derrick denkt dat het ervoor zorgt dat je je niet hoeft in te spannen om controle te hebben om wat er gebeurt. Je weet wat er komt en het is minder eng als de echte wereld waarin je je neus kunt stoten of een blauwtje kunt lopen.

Zij ontdekte ook dat het niet gebeurt als je zo maar ongeacht wat op tv bekijkt. Een lievelingsfilm bekijken of weer je lievelingsboek lezen zouden het zelfde effect hebben.

Dus voel je je ellendig en lukt niets meer, kijk dan naar Friends of Sex and the City en je kan de wereld daarna weer helemaal aan. Ik snap niet dat men nog de moeite neemt om nieuwe programma´s te maken. O ja, en voor de jongens misschien The Sopranos.

Het weetje van zaterdag nog een nalezen: Een moeilijk publiek voor comedians: baby’s 

Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)