695
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Voel je je schuldig of ben je teleurgesteld?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Over hoe je omgaat met emoties

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Lang niet iedereen kan goed verschillende emoties uit elkaar houden. Bij een klein ongevalletje in het verkeer dat je hebt veroorzaakt word je al overvallen door verschillende gevoelens: opwinding, ergernis, boosheid, schuldgevoel. Laat staan dat er iets groots in je relatie gebeurt. Wat doe je dan met de verschillende gevoelens die door je heen gaan?

Het blijkt dat sommige mensen moeite hebben om teleurstelling en schuldgevoel uit elkaar te houden. Dan wordt het lastig. Psychiaters wilden weten of bij mensen met  depressie dit een rol speelt en deden er onderzoek naar.
Ze vonden 106 proefpersonen tussen 18 en 40 jaar. Bij de helft van hen was depressie vastgesteld, bij de andere helft niet. Ze kregen een palmcomputer die zo´n 56 maal per dag vroeg iets in te vullen en dan ze moesten noteren hoe ze zich voelden. Daarbij konden ze kiezen uit 7 negatieve emoties (bedroefd, gestrest, teleurgesteld, beschaamd, walging, schuldig) en 4 positieve gevoelens (gelukkig, opgewonden, aandachtig en actief).
Mensen die een depressie hadden bleken minder goed in staat om teleurstelling en schuldgevoel van elkaar te onderscheiden. Met het verschil tussen positieve gevoelens hadden ze geen moeite. Het heeft gevolgen voor de manier waarop je met je gevoelens omgaat. De onderzoekers hebben het over een kapotte benzinemeter in je auto: je weet niet waar je aan toe bent en kunt dus niet op tijd iets ondernemen. Ze zien dan meteen ook een mooie taak voor zich: de bevolking leren om emotionele intelligentie te ontwikkelen. Brave New World?
Maar wat als het nu een kwestie van attitude – je levensinstelling –  is? Bij schuldgevoel leg je de verantwoordelijkheid bij jezelf, terwijl je bij teleurstelling slachtoffer bent en dan ligt de oorzaak buiten je. Aan iets wat buiten je ligt kun je verdraaid weinig doen, maar dat waar je zelf verantwoordelijk bent kun je zelf enigszins veranderen.

Het weetje van zaterdag nalezen: Het aanhoudende orgasme

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)