911
1

Film- en documentairemaker

Jamillah van der Hulst is film- en documentairemaker. Zij produceerde de internationaal gelauwerde speelfilm Lilet Never Happened. Op dit moment is Jamillah in Rio de Janeiro voor de opnames van Streetkids United II - The Girls From Rio, een documentaire over het Braziliaanse meisjesteam dat deelneemt aan de Street Child World Cup, het WK Voetbal voor straatkinderen.

Voetbal geeft straatkinderen in Rio een gezicht

Temidden van alle onrust in de favela's, bereidt een meisjes voetbalteam zich voor op de Street Child World Cup

Met het oog op het WK in juni-juli 2014 en de Olympische Spelen in de zomer van 2016, is het leger van Brazilië in 2008 begonnen met het pacificeren van de favela’s in Rio de Janeiro. Ze doen hun best de buurten drugs- en wapenvrij te maken. Na het verjagen van de drugsbendes wordt een speciale vredespolitie gestationeerd, de UPP (Unidade de Policia Pacificadora), die dagelijks toezicht houdt op een gepacificeerde favela. Tot nu toe zijn 30 van de ruim 500 favela’s gepacificeerd.


Naast voordelen, zoals het ontbreken van dagelijkse schietpartijen, zijn er ook nadelen voor de huidige bewoners. Veel van de favela’s zijn op mooie locaties gebouwd en, met het succesvol pacificeren, durven meer mensen daar nu een huis te kopen. De huizenprijzen lopen daardoor op, waardoor het er voor de oorspronkelijke bewoners te duur wordt om te wonen. Ook wordt er gesproken over intimidatie en martelingen door de UPP.

Met nog enkele maanden te gaan tot het WK Voetbal breken er in Rio spannende tijden aan. De drugsbendes zijn niet vergeten dat zij, in verband met dit WK, zijn weggejaagd. Ze gebruiken het voetbalkampioenschap nu als een podium om te laten zien dat ze er nog zijn. De situatie is op dit moment zeer gespannen omdat begin februari een UPP-politievrouw, Alda Rafael, in de favela Vila Cruzero werd doorgeschoten. Als reactie daarop heeft de Braziliaanse politie 6 jongens doodgeschoten, die volgens de politie betrokken waren bij de moord. Volgens de bewoners van Vila Cruzero waren hier echter onschuldige jongens bij, die nu zonder proces geliquideerd zijn. Het gevolg: over en weer meer wraakacties en vele doden.

Op dit moment is het aantal gedode politieagenten (19) al hoger dan het totaal van 2013 (18). De minister van Justitie heeft recent aangegeven speciale elite troepen in te zullen zetten om de rust in de favela’s terug te laten keren. Deze elite troepen zullen actief blijven tot en met de Olympische Spelen.

Temidden van alle onrust in de favela’s, is er een meisjes voetbalteam dat zich aan het voorbereiden is op de Street Child World Cup. Het WK voetbal voor straatkinderen, met deelname van 19 landen, vindt van 30 maart 2014 tot en met 6 april 2014 in Rio plaats. Miljoenen kinderen over de hele wereld leven en werken op straat. De Street Child World Cup is een wereldwijd opererende organisatie die vindt dat kinderen recht hebben op bescherming en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Met een combinatie van voetbal, kunst en campagne voeren, probeert de Street Child World Cup onder het motto “We are somebody” de negatieve kijk op straatkinderen wereldwijd te veranderen.

Onder de bezielende leiding van de Nederlanders Philip Veldhuis en Roxanne Hehakaija geven de Braziliaanse meiden alles om goed voorbereid aan het toernooi te beginnen. Elke keer is het weer een verrassing wie bij de training aanwezig is, omdat de meisjes, vanwege de risicovolle situatie in de favela, van hun ouders soms de deur uit mogen. De Street Child World Cup is voor deze meiden een welkome afleiding in onzekere tijd. Ze zullen zich even in een andere, veilige wereld wanen.

Helaas duurt dit maar 10 dagen. Daarna zullen ze weer terug moeten keren naar de onzekere en angstige situatie in de favela’s, waar ze de stille slachtoffers zijn van al het geweld. Hopelijk heeft de Street Child World Cup een positief effect op hun levens, en dat van vele andere straatkinderen, en vinden ze via dit toernooi een manier om uit deze negatieve situatie te komen.

Jamillah is op dit moment in Rio de Janeiro voor de opnames van Streetkids United II – The Girls From Rio, een documentaire over het Braziliaanse meisjesteam dat deelneemt aan de Street Child World Cup

Geef een reactie

Laatste reactie