751
3

Schrijver/theaterwetenschapper

Alexandra Smith (1975) is Neerlandica en studeerde in 2011 cum laude af als theaterwetenschapper, gespecialiseerd in o.a. narratologie en politiek theater. Ze werkt freelance als (boek)redacteur, tekstschrijver en is journalist voor diverse off- en online magazines. Alexandra richtte in 2013 Fabel op, van waaruit ze schrijf- en communicatietrainingen verzorgt. Ze debuteerde eind 2011 met de roman Schemervlucht en werkt momenteel aan een thriller. Verder werkt ze al 18 jaar als commercieel model. Je kan Alexandra volgen op haar weblog alexandraschrijft.blogspot.nl, fabelaars.nl of op alexandrasmith.nl.

Vogelvrij

' Misschien is echte vrijheid wel ontdekken dat je grootste zorg niet overleven is' 

Het weer was grillig, toch trok ik erop uit. In het Westerpark was het minder druk – kennelijk bleven mensen liever thuis

Ik passeerde de ‘drijvende bruidsjurk’, een standbeeld in het water dat ooit aangekocht is door stadsdeel Westerpark. Zoals altijd ving het mijn blik, omdat er ook nu weer een meeuw op was geland die parmantig met hebberige kraaloogjes de vijver overzag.

Innerlijk stil, wandelde ik door luide muziek en langs karretjes waar je met festivalmuntjes eten kon kopen. De zon beloonde aanwezigen rijkelijk. De wind liet zich zien in de talloze blaadjes die opstegen en neerdwarrelden, telkens bewegend in kleine cirkels. Ik was naar buiten gegaan om de geest van Vrijheid te vangen. Maar wat ik ontdekte was de schoonheid van de natuur.

Bevrijdingsfestival Westerpark
Nu ben ik thuis en denk ik: misschien is dat wel echte vrijheid. Schoonheid kunnen ervaren zonder beperkingen. Omdat er niemand is die je erin tegenhoudt, niemand is die je stopt in je bewegingsvrijheid en niemand is die je verbiedt te schrijven over wat je bezighoudt – of verbiedt om te lezen wat anderen schrijven.
Misschien is echte vrijheid wel ontdekken dat je grootste zorg niet overleven is. Dat je angsten slechts relatief zijn en je keuzes elke dag weer zó talrijk dat ze bijna verlammen. Misschien is echte vrijheid wel het besef dat je vrijheid pas volledig kunt bevatten op het moment dat het te laat is om ernaar te handelen. 
Ik denk weer aan de meeuw op de ‘drijvende bruidsjurk’ en vraag me af of die weet dat ze koningin is. Want in onze wereld zijn vogels de enige échte vrijen.
Als ze vrij zijn, dan.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)