1.353
81

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Volgens Wilders begrijpen veel moslims de islam niet

Vanwege de voortgang der perikelen in het CDA én zijn eigen proces is er weinig aandacht geweest voor de speech van Geert Wilders in Berlijn.

Hij gaf daar op zaterdag 2 oktober een soort college over de gevaren van de Islam. Dit om de stichters van een Duitse PVV-kloon “Freiheit” een hart onder de riem te steken.

Daardoor valt een merkwaardig element in het Wilderiaanse denken niet op. De speech is in het Engels én het Duits op de site van de PVV te vinden.  

Bekijk dit citaat, dat ik in beide talen weergeef:

Before I continue, and in order to avoid any misunderstandings, I want to emphasize that I am talking about Islam, not about Muslims. I always make a clear distinction between the people and the ideology, between Muslims and Islam. There are many moderate Muslims, but the political ideology of Islam is not moderate and has global ambitions. It aims to impose Islamic law or Sharia upon the whole world. The way to achieve this is through jihad”. Duits: “Bevor ich fortfahre und um jedes Missverständnis zu vermeiden, möchte ich betonen, dass ich über den Islam spreche, nicht über Muslime. Ich mache immer einen klaren Unterschied zwischen den Menschen und der Ideologie, zwischen Muslimen und dem Islam. Es gibt viele moderate Muslime, aber die politische Ideologie des Islam ist nicht moderat und hat globale Ambitionen. Sie beabsichtigt, der ganzen Welt das islamische Gesetz, die Scharia, aufzuzwingen. Dies soll durch den Dschihad erreicht werden.

Wat staat hier in feite? De Islam is niet gematigd en heeft wereldwijde ambities die zij met de Jihad wil bereiken, maar veel moslims begrijpen dat niet. Zij zijn immers wel gematigd. Zij hebben het mis. Zij kennen de ware Islam niet. Geert Wilders kent die wel. En hij moet dan – nogmaals –  constateren dat mijn buren op de trap en al die andere “gematigde” moslims een soort ketters zijn voor wie het woord van God duister blijft..

In dat opzicht is Wilders het dan ook volstrekt eens met de Pakistaanse baardaap die verleden week een videotje liet opnemen waarin hij zegde dat het Nederland allemaal duur te staan zou komen. De PVV-visie op de islam kort samengevat: je kunt zeggen, wat je wilt maar Osama heeft gelijk.

Het gedogen van het kabinet Rutte is vast geen dagtaak. Wilders zal tijd genoeg hebben om te blijven schitteren op de internationale podia die zijn geestverwanten overal voor hem oprichten.

Gelukkig geloven de meeste moslims Geert Wilders niet.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (81)