Laatste update 23:12
4.291
77

publicist, beeldend kunstenaar

Koos Kuijt is publicist en beeldend kunstenaar. Hij publiceerde eerder onder meer in de Volkskrant en Deviant, het tijdschrift over psychiatrie.

Volkskrant: Neonazi-geweld tegen migrantenkinderen door gebrek aan draagvlak

Sinds wanneer staat een dergelijke bende gelijk aan de bevolking?

hooligansZaterdagavond berichtte De Volkskrant over een uiterst gewelddadige aanval van een grote groep ‘voetbalhooligans’ op migrantenkinderen. De krant spreekt van een groep van tientallen tot honderd gemaskerde mensen. De aanval vond plaats op het centraal station van Stockholm.

Blunder
De berichtgeving van De Volkskrant is schandalig te noemen om meerdere redenen. In de eerste plaats is de berichtgeving hopeloos onnauwkeurig. De krant verwijst in haar bericht naar de website nordfront.se, maar bestaat het aanvankelijk om deze website aan te duiden als “nieuwsite”. Een oppervlakkige blik op de website is echter genoeg om in te zien dat het hier om een neonazistische website gaat, namelijk die van de gewelddadige neonazistische organisatie Nordic Resistance Movement (Nordiska Motståndsrörelsen, zie ook Wikipedia). De groep viel in 2013 een antiracistische demonstratie aan en wil een nationaal-socialistische revolutie ontketenen. Het is dan ook wel zeer aannemelijk dat deze ’hooligans’ alles te maken hebben met deze website en organisatie.

nazi-symboolDit alles was De Volkskrant kennelijk ontgaan ondanks dat de website vergeven is van de nazi-symboliek. Maar de redactie werd later die avond kennelijk ook wakker en veranderde stilzwijgend de aanduiding ”nieuwssite” in ”nationalistische en radicaalrechtse beweging Nordfront”. Dat mag gezien het bovenstaande een eufemisme heten lijkt me. Het beest bij de naam noemen is echter wel iets wat noodzakelijk is, want neo-nazisme is tegenwoordig een reële dreiging en wegkijken is geen optie.

Strengere selectie
Maar naast dit geblunder en bagatelliseren is er nog meer wat me steekt. Ten eerste dat de krant meteen in de eerste alinea zonder meer stelt dat ”de aanval volgde op de dood van een medewerker van een Zweeds asielzoekerscentrum”. Dat is toch minstens de suggestie wekken dat het geweld ook wel iets begrijpelijks had. Die suggestie wordt nog versterkt door het Commentaar (”Strengere Selectie Onvermijdelijk”) dat in een apart kader in het artikel is opgenomen. Het verwijst naar een eerder verschenen artikel met de strekking dat een strengere selectie van vluchtelingen noodzakelijk is omdat anders de grenzen van het absorptievermogen worden bereikt. Die zijn nu dus kennelijk bereikt volgens De Volkskrant.

De krant suggereert dat het geweld gepleegd door een bende losgeslagen nazi-hooligans erop duidt dat het draagvlak onder de bevolking is afgenomen. Maar sinds wanneer staat een dergelijke bende gelijk aan de bevolking? En moeten we soms draagvlak voor opvang van vluchtelingen creëren onder neo-nazi’s door een strengere selectie? Draagvlak onder de bevolking voor de opvang van vluchtelingen heeft helemaal niets te maken met dit zinloze geweld tegenover iedereen die er niet uitziet als een ’autochtone Zweed’. Deze berichtgeving getuigt van verregaande lafheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (77)