374
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Voor aanstaande mama’s en papa’s

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de invloed van stress op het ongeboren kind

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wat gebeurt er als aanstaande mama en papa ruzie krijgen? Onderzoekers wilden dat wel eens weten, want veel opwinding en stress van de moeder kan blijvende schade hebben voor het kind. Daarom onderzochten ze het.

Ze onderzochten 138 heteroseksuele koppels die een kind verwachtten (82% van de koppels waren getrouwd). Ze mochten daarvoor thuis – apart van elkaar – een vragenlijst invullen over hun relatie met betrekking tot individuele kwaliteiten, opstelling en welzijn.

Vervolgens werd er een video-opname van 6 minuten gemaakt van twee situaties. Bij de een moesten de partners iets bespreken dat niets met hun relatie van doen had. In de tweede sessie moesten ze dingen bespreken als huishouduitgaven of verdeling van de huishoudelijke taken. Onderwerpen dus die eigenlijk altijd wel spanning opleveren.

Om het stressniveau vast te stellen werd via een speekseltest de hoeveelheid stresshormoon (cortisol) in het lichaam gemeten. Een keer voor het gesprek, een keer erna en vervolgens nog een keer na een minuut of 20 (een periode die lang genoeg is voor het herstel van stress).

Vrouwen hebben gedurende de zwangerschap sowieso een wat hoger cortisolniveau. Gekeken werd daarom naar de veranderingen in het stressniveau. En natuurlijk reageren beide partners op toegenomen stress in zo´n gesprek, maar het grappige is dat gemiddeld de vrouwen er beter van herstellen dan de mannen. Daar staat weer tegenover dat vrouwen onder voortdurende spanning er juist meer last van hebben. Chronische ruzie laat dus meer sporen na bij een zwangere vrouw dan bij mannen, maar de spanning van af en toe kunnen ze beter aan dan mannen.

Voor een onderzoekprogramma waar we moesten vaststellen welke voorstellen we zouden honoreren hadden we besloten om ook altijd de SO WHAT vraag te stellen. OK, leuk onderzoek, maar wat moet je ermee? Stel dat ik voor dit onderzoek die vraag had moeten beantwoorden. Bij dit onderzoek zou ik het niet goed weten. De onderzoekers schrijven dat je op basis van dit onderzoek aanstaande ouders hierover voor moet lichten; maar ik denk dat dat onbegonnen werk is en dat als je een oorlogsrelatie hebt die niet beter wordt door voorlichting.

Het weetje van vrijdag nog eens lezen: Vrouwen sturen met hun smartphone meer glimlachjes de wereld in.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie