1.672
52

PvdA-voorzitter

Hans Spekman zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daar voert hij onder meer het woord over asiel- en migratiebeleid, armoedebestrijding en de WSW en Wajong. Daarvoor was hij ruim vijf jaar wethouder in Utrecht. In december 2011 is hij verkozen tot voorzitter.

Voorzitter@pvda.nl

Er werd gezegd dat ontvangers van haatmail zich er maar voor moeten afsluiten...

Op Facebook liet ik vorig week een aantal haatmails lezen die ik de afgelopen tijd in mijn mailbox vond. Het zal niemand zijn ontgaan want de pers pakte er groot mee uit. Kranten, radio en televisie waren allemaal benieuwd wat ik zoal ontvang. De afgelopen week kwamen er ook weer veel mails binnen. Helaas ook weer wat vervelende, maar vooral veel steunbetuigingen.

Ook op Facebook en Twitter kon ik veel aardige reacties lezen. Het scheelt als je op social media veel vrienden hebt. Maar heel veel ontvangers van doodsverwensingen en bedreigingen hebben die luxe niet. Die kunnen het kwijt aan hun gezin, als zij het daarmee al willen belasten. Want vaak is dat gezin ook lijdend voorwerp in zo’n haatmail. Deze ontvangers zijn mensen die het beste proberen te doen voor de medemens, maar zelf te vaak respectloos worden behandeld.

Ze werken bij de sociale dienst of een woningbouwcorporatie. Ze staan voor de klas, of zijn de agent in de wijk. Stuk voor stuk moeten ze bereikbaar zijn om hun werk te kunnen doen. Om er te kunnen zijn voor wie hen nodig heeft. Om het verschil te kunnen maken.

Er werd gezegd dat ontvangers van haatmail zich er maar voor moeten afsluiten. Een van mijn medegasten dinsdag bij Pauw & Witteman, Leon de Winter, gaf aan dat hij zijn mailbox dan maar gesloten laat. Hij heeft die luxe. Veel anderen niet. Als die zich afsluiten, komen de ‘goeden’ er niet meer door. Die lijden dan onder de kwaden.

Wat mij betreft kan een oplossing beginnen met het voorhouden van een spiegel. Daarom heb ik die berichten geplaatst. Ik heb al een paar aardige reacties binnen van mensen die zeggen dat ze spijt hebben van eerdere uitlatingen. Dat is pure winst.

Ik wil niet dat we ons ooit voor elkaar gaan afsluiten. Ik wil het horen wanneer mensen boos zijn. Horen wat er beter kan en moet. Of juist hóe we dat voor elkaar zouden kunnen krijgen. Voel jij je aangesproken? Mijn mailadres vindt u bovenaan deze tekst.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)