905
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vragenlijstjes over seks

Wat je geestelijke gezondheid over je seksverleden zegt .... of andersom

Onderzoekers doen overal onderzoek naar, ook naar de relatie tussen geestelijke gezondheid en het experimenteren met verschillende partners in je tienerjaren.

Ze borduren voort op eerder onderzoek dat liet zien dat tieners die vaker aan seks deden een grotere kans hadden op problemen op het gebied van de geestelijke gezondheid. En wat vonden ze dan wel in dit nieuwe onderzoek. Ja, vaker wat experimenteren met seks met wat vriendjes of vriendinnetjes leidde tot meer psychische problemen, maar tegelijkertijd zagen de onderzoekers dat tieners met psychische problemen vaker met seks experimenteerden. Het zou dus twee kanten op werken.
Het onderzoek werd gedaan met ongeveer 10.000 leerlingen op 132 middelbare scholen. Ze werden geïnterviewd tussen hun 13de en 18de. Daarna werden ze voor een tweede keer geïnterviewd tussen hun 18de en 26ste. Zowel bij jongens en meisjes werd een verband gevonden tussen geestelijke gezondheid en meerdere seksuele partners. In oudere onderzoeken werd dat verband vooral gezien bij meisjes en werd het gedrag bij jongens normaal gevonden. Het zijn nu eenmaal jongens.
Te grote conclusies
Vooral depressies en zelfmoordgedachten bleken samen te hangen met ‘dating’ in tegenstelling tot vastere relaties. Als ik zo’n onderzoek lees, krijg ik grote twijfels over de waarde ervan. Het gaat natuurlijk weer om vragenlijsten. Er is meerdere keren geprobeerd om duidelijk te maken dat vragenlijsten bij onderzoek naar intimiteit en seksueel gedrag niet erg betrouwbaar zijn. Daar komt dan nog bij dat je maar op twee momenten in een heel tienerleven iets vraagt. Er is ongetwijfeld een bepaalde relatie tussen geestelijke gezondheid en seksualiteit. Het kan bijna niet anders, want seks is zo groot en belangrijk in een mensenleven. Dat is het al in het leven van volwassenen, laat staan in dat van adolescenten. Als de onderzoekers echter ook nog vinden dat hun onderzoek het idee steunt om vroegtijdig behandeling en begeleiding aan te bieden, krijg ik het gevoel dat je bij veel onderzoek hebt: te grote conclusies bij te weinig solide materiaal.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
De grote van je neus

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)