923
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vreemde namen wekken wantrouwen

Lezers geloven eerder auteurs waarvan ze de naam normaal vinden

Onderzoek laat zien dat mensen meer vertrouwen hebben in vreemden met gemakkelijk uitspreekbare namen dan in mensen met een moeilijk bekkende naam.

Het is natuurlijk wel gek dat mensen zich wat veiligheid, risico en de waarheid wat ongemakkelijker voelen bij mensen met een moeilijk uitspreekbare naam. Waarom zou een Indiër die Shagnik Ravunniarath heet minder te vertrouwen zijn dan iemand uit India die Putali Angami heet. En mocht je Mahbobel Mir-ma´soum heten, dat ben je helemaal de sigaar. Dan heb je niet alleen een tongbreker van een naam, maar kom je ook nog uit Saoedi Arabië. Eng… Politie bellen

Er werden twee krantenartikelen gemaakt: de inhoud was precies hetzelfde. Alleen stond onder de ene stond een gemakkelijk uitspreekbare naam, terwijl onder de ander zo’n naam met teveel lettergrepen en een hele serie medeklinkers achter elkaar stond. Wat dacht je van Yevgheni Dherwinsky of Svea Gelowicz? De proefpersonen (verdorie weer toevallig studenten omdat ze geen andere goedkope mensen kenden die mee wilden doen aan het onderzoek) meenden dat die journalisten met moeilijke namen ongeloofwaardige artikelen schreven. Ooggetuigen met ingewikkelde namen werden ook minder vaak geloofd.

De onderzoekers zijn al een tijdje met zulk onderzoek bezig en hadden al eerder ontdekt dat als een stuk informatie gepaard gaat met een afbeelding het ook sneller wordt geloofd. Afbeeldingen zijn ook vertrouwd

Nuttige informatie voor politici (wie stemt er nou op een lijsttrekker die Ceslaw Ratynski heet) en verkopers van tweedehandsauto. Het is natuurlijk heel anders in Korea. Daar heeft men nog wel vertrouwen in een arts die Hur Heye-seong heet en heeft men meer moeite met dokter Ketelapper.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)