Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrees niet voor de ballen van Lars Boom

  •  
10-07-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de gezondheidsrisico's van fietsen
Het voetbal is voorbij, maar we razen verder op de fiets door Frankrijk in de Tour om de zomer een beetje door te komen. Krijgen we nog de open Amerikaanse tenniskampioenschappen en dan begint de Nederlandse competitie al weer en is alles weer normaal. Maar die fietsers, wat is dat allemaal toch? Steeds meer mannen kopen een racefiets, alleen maar omdat ze een zomer lang op de tv mannen in lelijke shirtjes door het prachtige landschap van Zuid-Europa hebben zien fietsen. Wat is het leven toch mooi en wat ben je toch vrij op zo’n fiets, zeker als je een geel shirtje aantrekt, want geel past bij elk landschap. Even hard werken tot je boven bent en daarna gaat het allemaal weer naar beneden. Heerlijk.
Is dat nu wel gezond, de hele dag op zo’n smal zadel? Het fietsen is al beschuldigd de vruchtbaarheid van mannen aan te tasten en prostaatkanker te bevorderen. Onderzoek laat nu echter zien dat het de mannelijke vruchtbaarheid niet ongunstig beïnvloed. 
Onvruchtbaarheid Onderzoekers van het University College London verzamelden gegevens van 5282 mannelijke fietsers die meededen aan het Cycling for Health U.K. -onderzoek. Ze werden benaderd door het plaatsen van advertenties in speciale tijdschriften voor fietsliefhebbers. Ze moesten vertellen of er onvruchtbaarheid of prostaatkanker bij hen door een arts was vastgesteld en bovendien aangeven hoeveel uur per week ze op de fiets zitten: minder dan 3,75 uur, tussen 3.75 en 5,75 uur, tussen 5,75 en 8,5 uur en meer dan 8,5 uur.
Ik vraag me dan onmiddellijk af waarom 3,75 en niet 4 uur, maar het zal wel gebaseerd zijn op een of ander middeleeuws Brits matensysteem. Er werd geen verband gevonden tussen vruchtbaarheidsproblemen of erectiestoornissen en het aantal uren op de fiets. Is dat niet erg fijn?
Moderne zadels Het enige dat je zou kunnen bedenken was dat hoe meer uur die mannen op hun fiets zaten des te minder tijd ze hadden om met iemand de liefde te bedrijven. De moderne zadels die tegenwoordig op een fiets zitten zouden ervoor kunnen zorgen dat er vroeger misschien wel problemen waren geweest, maar nu niet meer. Dat zou voorkomen dat het dove gevoel in de zenuwen dat ontstaat als je lang op die zenuwen zit bij het ronddraaien van de pedalen ontstaat. Hebben de onderzoekers per ongeluk aandelen in fietszadels?
Lullig is wel dat er een verband is tussen aantal uren op de fiets en een verhoogde PSA, prostaat specifiek antigeen, een eiwit dat een signaal is van prostaatkankeractiviteit. OK, er is verband, maar onduidelijk is of het een oorzakelijk verband kan zijn. Misschien zijn al die fietsers wel meer dan gemiddeld met hun gezondheid bezig en bezoeken ze dus ook vaker een arts, waardoor ze grotere kans hebben op een hoge PSA te worden betrapt.
Lol van het fietsen Trouwens, we laten ons de lol van het fietsen niet meer afnemen. Je blijft langer in leven want je hebt minder risico op diabetes, hartklachten en andere chronische aandoeningen. Het lijkt erop dat je er meer voor- dan nadeel van hebt.
Het gezegde ‘op een oude fiets moet je het leren’ schiet me ineens te binnen, maar na het lezen van het onderzoek denk ik dat we dan wel een modern zadel op die fiets moeten zetten.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.