Laatste update 10:49
2.121
36

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Het vrije woord is in gevaar 

Het gevaar is dat we al die bedreigingen bijna normaal beginnen te vinden. Echt zorgelijk is dat sommige mensen begrip hebben voor het gewelddadige gedrag van de daders.

cc-foto: Walt Jabsco
cc-foto: Walt Jabsco

Alexander Pechtold (D66) is ook bedreigd vanwege zijn politieke activiteiten. Uit ervaring weet – en voel – ik dat het niet fijn is bedreigd te worden om wat je zegt. Pechtold is niet het eerste slachtoffer en ben ik bang dat hij niet de laatste is als het zo doorgaat.  De vrijheid van meningsuiting in Nederland is in gevaar en dat moeten we zeer serieus nemen. Theo van Gogh zei ook altijd: ‘Ik ben de dorpsgek en wie gaat mij wat aandoen?’ In 2002 werd Pim Fortuyn vermoord vanwege zijn gebruik van de vrijheid van meningsuiting. Geert Wilders wordt al jaren beveiligd omdat hij zegt wat hij wil zeggen. Weer andere denkers, journalisten, opiniemakers en politici werden en worden vanwege hun  ras, afkomst, werkzaamheden of hun mening met de dood bedreigd. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Het vrije woord is helaas niet meer vrij.

Een ding is zeker: het vrije woord kan niet meer vrij worden uitgesproken. Het gevaar is dat we al die bedreigingen bijna normaal beginnen te vinden. Echt zorgelijk is dat sommige mensen begrip hebben voor het gewelddadige gedrag van de daders. Dat hebben we ook bij Pim en Theo ook meegemaakt. Ja, maar hij beledigde mensen, ja, maar hij beledigde een religie, ja maar zij deugt niet, ja, maar hij/zij maken Nederland kapot. Ja, maar hij beledigt mijn profeet, leider, cultuur, afkomst en ga zo maar door. Door begrip te hebben voor dit soort bedreigingen en moorden moedig je de daders aan om door te gaan met hun gewelddadige gedrag.

Geweld is geweld en het maakt niet uit of het om islamitische, rechtse of linkse, christelijke of andere daders gaat. Je hoeft het niet met de ander eens te zijn. Maar een verschil van mening geeft jou niet het recht om te bedreigen. We wonen in een democratisch land, waar het vrije woord centraal staat, zoals het hoort. Wees niet bang de woordelijke confrontatie aan te gaan met wie je het niet eens bent.

In mijn ogen is vrijheid heilig omdat de mensheid heilig is. Want alle geloven stellen de mensheid centraal. Ik vind dat geen enkel geloof boven de mensheid gaat. Alle geloven moeten in dienst staan van de mensheid en niet andersom.

Naast mijn vrijheid heb ik mijn menselijke waarden en normen en de morele plicht om rekening te houden met mijn medemens. We bevechten onze eigen vrijheid niet door de ander te bedreigen of te minachten. Door naar de ander te luisteren – te dúrven luisteren – kunnen we onze onzekerheden en angsten bestrijden. Laten we uit de rol van slachtoffer komen.

Heb geen begrip voor gewelddadig gedrag en pak het hard aan. Ik ben blij dat ik in zo’n mooi vrij land leef en dat ik kan genieten van mijn vrijheid. Als we aan de kant blijven toekijken en niet ingrijpen, hebben we straks geen praatcultuur meer in Nederland, maar een gewelddadige cultuur.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (36)