Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrolijke dikkerd een mythe, of toch niet?

  •  
26-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het verband tussen overgewicht en depressie
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Zou het dan toch waar zijn? Dat dikke mensen gelukkiger zijn? Onderzoekers van de McMaster Universiteit in Canada hebben ontdekt dat aanwezigheid van het gen dat medeverantwoordelijk is voor overgewicht ook zorgt voor 8 procent minder kans op depressie. Hoe zit dat?
Het was al bekend uit verwantenonderzoek dat als familieleden ernstig overgewicht hebben de kans dat andere familie leden dat ook hebben 40 procent is. Een genetische basis daarvoor was echter nooit gevonden. Maar nu lijkt er bewijs voor genetische samenhang.
Het gaat om het gen FTO, een van de belangrijkste genen voor de aanleg tot overgewicht. Nu blijkt dat gen niet alleen invloed te hebben op het gewicht, maar ook op de stemming. In de populaire media is het FTO-gen daarom voor het gemak maar onmiddellijk omgedoopt tot ‘happy gene’.
Voor het onderzoek werden 17.200 DNA monsters van mensen uit 21 landen bekeken en zo ontdekten de onderzoekers een ‘samenhang’ tussen aanwezigheid van het FTO-gen, overgewicht en depressie. Vervolgens deden ze 3 grote onderzoeken waarbij ze andersom te werk gingen: in een willekeurige bevolking werd gekeken naar het DNA en of dat invloed heeft op de kans op depressie. De vier onderzoeken samen vertellen een duidelijk verhaal.
Je kunt nog niet onmiddellijk concluderen dat er een oorzakelijke samenhang is. Er is bij overgewicht en depressie nog veel meer aan de hand. Het klassieke idee dat mensen met overgewicht depressief worden omdat ze gediscrimineerd worden, komt echter een beetje op losse schroeven te staan. Net als de gedachte dat dikke mensen minder bewegen en daardoor een slechtere stemming hebben. En het betekent ook niet dat dikke mensen gelukkiger zijn omdat ze niet zo gefrustreerd worden als dunne mensen die obsessief proberen op een laag gewicht te blijven.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van zondag nalezen: Droevige mensen zijn niet goed voor de economie Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.