1.291
20

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Vrouw aan het woord, hemelse vrede verstoord

Jarenlang bouwen aan een stabiele achterban wordt teniet gedaan door zo’n omhoog gevallen godslasterende rechter

Beste Kees,

Standvastig, met de bijbel in de hand en de Heer aan je zijde houd je je al een tijdje staande aan het Binnenhof. Daniël, de bijbelse balling die door koning Darius van de Meden (die van de Perzen) in een leeuwenkuil belandde, zou het je niet nadoen. You can make it anywhere, als je overleeft in Den Haag, zelfs in de bijbel.

Door je gedoogsteun aan de heiden Rutte kom je bij een volgende stabiele uitslag waarschijnlijk al vlot in aanmerking voor regeringsdeelname. De PVV heeft immers afgedaan als betrouwbare zakenpartner en met grote partijen die qua zetelverdeling zo dicht bij elkaar liggen heeft de SGP goede kaarten in handen om haar programma in de praktijk te brengen, al is het maar voor een deel: we blijven wel polderaars, natuurlijk. So far, so good. Maar dan! Nu sta je toch echt voor een typisch duivels dilemma waar de bijbel vol mee staat (ik blijf nog even hangen in de christelijke metaforen). Wat is het geval?

Dat vermaledijde Europese Hof heeft besloten, tijdens komkommertijd nog wel, dat vrouwen voortaan moeten worden toegelaten tot de SGP-kieslijst. Alsof die aardse rechters op de plaats van God kunnen gaan zitten! Alsof de bijbel niet volstrekt duidelijk is over de plaats van vrouwen! In Éfeze 5, vers 22 lezen we: Gij vrouwen, weest aan uw eigen mannen onderdanig, gelijk aan den Heere. Da’s Jip en Janneketaal voor: vrouwen, de keuken in. Hup! 

Ja Kees, je ziet het aan mijn verwijzingen; ik ben redelijk bijbelvast. Dat komt door mijn protestantse opvoeding. Mijn opa en oma stemden al op jullie, mijn ouders overigens niet. Zelf ben ik een afvallige maar de bijbel ken ik als mijn broekzak. Daarom snap ik je dilemma: regeren met vrouwen kost jullie de kop. Jullie achterban zal het niet pikken en van de SGP wegvluchten als het volk Israël uit Egypte. Jarenlang bouwen aan een stabiele achterban wordt teniet gedaan door zo’n omhoog gevallen godslasteraar. Maar niet getreurd Kees, ik dacht aan de volgende oplossing:

De bijbel zoals we die nu kennen is pas eeuwen na de dood van Jezus samengesteld. Sommige evangeliën werden met redenen opgenomen in de christelijke canon, andere bewust niet. Omdat de bijbel zich voortdurend tegenspreekt en God de ene keer een liefdevolle vader is en een andere keer een hardvochtige tiran, lijkt het mij het meest voor de hand liggen een geheel nieuwe bijbelvertaling uit te geven. Het is even een monnikenwerkje, maar een gemiddeld kamerdossier is minstens zo dik als de Statenvertaling.

In die herziene vertaling neem je het vervolgens wat minder strikt met de geboden voor vrouwen en zie: de beslissing van het Europese Hof kan dan opeens naadloos worden ingepast in de uitgangspunten van de partij. Zie het maar zo, het is om de mannenbroederlijke politiek te redden en dan zal onze Voorzienigheid best een oogje dicht knijpen, nietwaar? De vraag is dan natuurlijk wat er moet worden aangepast. Nou, dat is niet zo moelijk. 

Als er één bijbelboek in aanmerking komt voor een flinke update is het natuurlijk Genesis, dat wemelt van consistentie-fouten die een tweederangs scenarioschrijver van een soap op een lokale zender in Kirgizië niet zou maken. Volgens Genesis 4, vers 17 heeft Kaïn gemeenschap met zijn huisvrouw, maar dat gaat nogal lastig aangezien er op dat moment, volgens Genesis, maar drie mensen leefden op de hele planeet! Adam, Eva en Kaïn, die net Abel had vermoord en dat was het dan. Kijk, daar ligt dus ruimte, Kees. En die ruimte gaan we nemen. Op naar de tien zetels!

Ik had het volgende in gedachten. We veranderen onderstaand vers: 

En Kaïn bekende zijn huisvrouw, en zij werd bevrucht en baarde Henoch; en hij bouwde een stad, en noemde den naam dier stad naar den naam zijns zoons, Henoch.
naar:
En Kaïn bekende zijn huisvrouw, die van een ander universum kwam en aldaar goddelijke gaven had verkregen teneinde Kaïn te verheffen en hem te laten geloven dat hij zonder hulp, voorwaar zij waren de enigen op Gods aarde, een stad kon bouwen, opdat hij in die stad den huisvrouw haar rechtmatige plaats in het parlement in kon laten innemen, ja dat liet zij hem geloven en zij werd bevrucht en baarde Henoch; en hij bouwde een stad, en noemde den naam dier stad naar den naam zijns zoons, Henoch.

Kleine aanpassing, groot plezier, Kees. Geen dank. Nu hoor ik je denken: stoer hoor, christenen pakken. Waarom schrijf je niet zoiets over de islam? Goed punt, maar verandering moet altijd van binnenuit komen. Een vreemde cultuur een andere levenswijze opleggen werkt niet, heeft de geschiedenis ons inmiddels wel geleerd. Nou vermoed ik dat menig SGP’er de vrouwelijke cultuur ook als vreemd ervaart, maar dat is een ander verhaal.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)