17.753
90

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Vrouw, je bent geiler dan je denkt

Heteroseks, homoseks, apenseks; stiekem lusten we er wel pap van

“Het is nu eenmaal zo” is de leugen die we onszelf keer op keer voorhouden opdat er niks hoeft te veranderen. Want het is wel lekker overzichtelijk zo. Mannen willen seks en vrouwen gebruiken seks om te krijgen wat ze echt willen: kinderen en geborgenheid. Dat is wat we geloven, dus dat is hoe we ons gedragen. Het is alleen pertinent onwaar.

Deze week verscheen een boek van Daniel Bergner, gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek en stapels data, dat aantoont dat vrouwen – ongeacht of ze het van zichzelf weten – ontzettend opgewonden raken van uiteenlopende beelden van seksuele activiteit. Heteroseks, homoseks, apenseks; stiekem lusten we er wel pap van. We zeggen misschien wel dat het ons niks doet, maar onze gezwollen geslachtsdelen en vochtige slipjes vertellen een heel ander verhaal. Daarnaast blijken we onze maatschappelijke verhoudingen ook geprojecteerd te hebben op het dierenrijk. We schreven boeken vol over de seksuele dominantie van Alpha-mannetjes, maar bleken blind voor botergeile vrouwtjesapen die als wellustige stalkers hun eigen gerief najaagden.

De wetenschap die ten grondslag ligt aan het beeld van de man als seksmachine en de vrouw als broedfabriek is totale lariekoek gebleken. Vrouwen zijn minstens net zo geil als mannen, maar we durven ons er niet naar te gedragen. Het fenomeen ‘slut shaming’ zit zo diep in onze hersenen geprogrammeerd, dat vrouwen zelfs zijn gaan fantaseren over verkrachting. De enige vorm van seks waarbij een vrouw ‘onschuldig’ blijft.

Het is geweldig en hoopvol dat het blijkbaar niet zo hoeft te zijn, maar het is verontrustend dat deze conclusies in Nederland nergens waren terug te lezen. Onze maatschappelijke verhoudingen zijn gebaseerd op valse aannames over seks en sekse, maar baanbrekend onderzoek wat deze aannames weerspreekt wordt keihard genegeerd. Terwijl een gaaponderzoekje over vrouwen die geen vriendinnen willen zijn met sletterige seksegenoten (slut shaming anyone?) in chocoladeletters wordt afgedrukt.

De conclusies in het boek van Bergner zijn voor mij niet nieuw. Ik wist al dat vrouwen hitsige geilaards zijn, want ik ben er al mijn hele leven een. Er is blijkbaar iets mis gegaan in mijn neuroprogrammering, want ik schaam me er niet eens voor. Toch vinden veel mensen ergens diep van binnen dat ik dat wel zou moeten doen. Je hoeft maar naar het commentaar op vrouwen als Heleen van Royen of Patricia Paay te kijken, om te zien dat het nog steeds niet acceptabel wordt gevonden om als vrouw hardop te zeggen dat je het heerlijk vindt om een beetje rond te neuken.

Komt ‘ie: ik vind het heerlijk om een beetje rond te neuken! En als ik geen vriend zou hebben, was dat precies wat ik zou doen. Mijn libido doet niet onder voor de gemiddelde puberjongen en het aantal sekspartners wat ik heb gehad is niet op twee handen te tellen. En ook niet op vier. Ik ben een enorme slet en dat is volkomen normaal. En nu gelukkig ook wetenschappelijk bewezen.

Geef een reactie

Laatste reacties (90)