11.746
29

Zangeres, dichter en schrijver

Vanaf 2003 was Stella Bergsma actief als actrice en regisseuse. Van 1999 tot 2006 zong Stella in de band Iuno. Sinds 2007 is zij zangeres en beatpoet in de groep EinsteinBarbie. In 2011 kwam haar bundel Cupcakes uit, met Nederlands- en Engelstalige gedichten en songteksten. In 2013 publiceert zij verschillende artikelen in de Volkskrant, Opzij en op ThePostOnline en verschijnen er een verhaal en enkele gedichten in de verzamelbundel Achievers Zomerboek van Lebowski Publishers. Voor deze laatste vertaalde ze in 2014 ook dichtwerk van de amerikaanse schrijver Charles Bukowski. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman die in 2015 zal verschijnen bij Nijgh en van Ditmar.

Vrouw, je bent laffer dan je denkt

Het echte probleem van vrouwen is dat ze chronisch onzeker zijn

Vrouwen zijn geil. Ze lusten er wel spermapap van (snikkelsap, penisverdriet, piemelhatsjoe vragen hun oogjes). Seks willen ze. Stop de leegstand, vul de vagina! Die geweldige kut. Je kunt er mee klaarkomen in het openbaar vervoer, zonder dat iemand het ziet, door je spieren samen te knijpen. Dat schreven feministen in de jaren zeventig al.

Naomi Wolf publiceerde onlangs het lijvige boek ‘Vagina’, waarin ze uitgebreid wetenschappers aan het woord laat over de complexe en per vrouw unieke bedrading van de vagina, die voor die prachtige orgasmes zorgt. Erica Jong droomde van een ritsloos nummer, een vluggertje in de trein met een onbekende (‘Fear of flying’, 1973). In 1953 beschreef Kinsey het in zijn ‘Seksuele gedragingen van de vrouw‘. Shere Hite schreef erover in haar ‘Hite Report on Female Sexuality’ (1976). Madonna stak het nooit onder stoelen of banken. Mae West grapte er in de jaren ’20 al over. Natuurlijk zijn vrouwen geil, dat is het probleem niet. 

Wat is het probleem dan wel? Hoe komt het dat Joyce Brekelmans in het artikel Vrouw je bent geiler dan je denkt’  dat onlangs op de Joop verscheen, de wijfjes moet uitleggen dat ze geiler zijn dan ze denken? Hoe kun je nou geiler zijn dan je denkt? Je hebt toch zelf zeker wel door dat je geil bent. Joyce legt het uit: het komt  omdat we het als maatschappij niet willen weten. We willen de vrouwelijke seksualiteit verbergen. Vrouwen willen er niet voor uitkomen. Ze zijn, overigens totaal niet ten onrechte, bang om een slet gevonden te worden. Ah, nu komt de aap uit de mouw. Je bent dus helemaal niet geiler dan je denkt. Je bent geiler dan je durft toe te geven! Je leidt aan sletvrees. Je zit in die eeuwige schizoseksuele spagaat. Ben je een hoer of een madonna?* Je bent een beetje een schijterd, je bent een gewoon laffer dan je denkt. 

Sletvrees

Eerder deze week kwam het boek ‘What women want’, van Daniel Bergner uit. Daniel Bergner is een journalist die talloze interviews en onderzoeksresultaten heeft verzameld over de vrouwelijke seksualiteit. De onderzoeken stammen veelal uit begin van het vorige decennium en wijzen allemaal in de richting van een zeer actief aanwezige seksualiteit bij vrouwen. Tja. Ik roep al jaren niet anders, maar het blijft een niet al te makkelijke boodschap om te verkopen. Een van de redenen hiervoor noemt Joyce Brekelmans al in haar stuk: het zogenaamde ‘slutshaming’, of ‘sletvrees’, zoals ik het zelf graag noem. Een andere reden zou de ingebakken angst voor vrouwelijke seksualiteit kunnen zijn. Die zou namelijk wel eens kunnen leiden tot promiscuïteit. Uit de onderzoeken die Bergner in het boek beschrijft blijkt dat dames minstens zoveel neiging tot overspel hebben als heren. Zo niet meer. Het kan zijn dat dit voor mannen een heel onprettige gedachte is, niet in de laatste plaats omdat ze dan misschien niet zeker weten of hun kinderen van hen zijn. Het kan zijn dat de wetenschap wat dit soort dingen betreft altijd de verkeerde vragen aan vrouwen heeft gesteld omdat men de waarheid niet wilde horen. En de wetenschap werd meestal door mannen bedreven. 

De meeste onderzoeken die Bergner in zijn boek beschrijft zijn daarentegen onderzoeken van vrouwen. Die kennelijk andere vragen stellen. Ze plaatsen receptoren in de vagina’s van proefpersonen om de doorbloeding te registreren bij opwindende plaatjes. En wat blijkt ? Ook vrouwen zijn visueel ingesteld. Weer een vooroordeel ontkracht. Oké, de maatschappij wilde het allemaal niet weten. Prima! Maar de maatschappij zit vol met vrouwen en die kunnen best zelf aan hun vagina voelen of ze opgewonden zijn. Dus dat hadden ze best eens wat eerder van de daken mogen schreeuwen in plaats van het aan een handjevol pioniers overlaten en die vervolgens voor slet uitmaken, want je zou er maar mee geassocieerd worden. Want dat is wat vrouwen doen, zich altijd veel te veel aantrekken van wat men van ze vindt. Dus wat heerlijk dat er nu een boek is verschenen waaruit blijkt dat ze geil zijn. Als de ‘meneren’ in witte jassen het zeggen, dan mogen ze het zelf misschien ook hardop zeggen. Ook Brekelmans is sinds haar kennisname van dit boek opeens zo geil als een puberjongen en zou het liefst voortdurend willen neuken, als ze er niet zo’n fijne monogame relatie op nahield. Iets waar ik haar in eerdere stukken nooit over gehoord heb, maar nu kan het blijkbaar geen kwaad meer. Kom op meid, gooi je haar los, het mag van de wetenschap. Als iets is toegestaan of maatschappelijk geaccepteerd, dan zijn wij vrouwtjes er als de kippen bij hoor!

Dit kan nog een hele grote trend worden. Ik zie het al helemaal voor me, opeens gaan alle vrouwen roepen hoe graag ze willen neuken, want preuts is uit. De fabrikanten gaan hun reclamespots er op aanpassen. L’oréal, omdat je geil bent! Maak van elke dag een korte rokjes dag. De vijftig, zestig en tachtig tinten troep zal niet aan te slepen zijn en iedereen flikkert zijn houten gans weg en zet een mooie vibrator voor het raam. Geil is het nieuwe zwart. Ben jij al geil voor de zomer? Hoe je geiler wordt in slechts tien stappen. Nat droogbloemen schikken. Spermacupcakes voor na het pijpen. Hoe punnik je een penis. Zin in de supermarkt, trek op de crèche. Geil, geiler, gadverdamme. Ik heb opeens helemaal geen zin meer in seks. Ik ga een plaatsje in het klooster boeken voor ik uitglij over de glibberende vrouwtjes. De eerste neurotische stoornissen zullen snel volgen. Vrouwen die bang zijn niet geil genoeg te zijn en zich gek slikken aan die nieuwe vrouwenviagra.

Te laf

Het echte probleem van vrouwen is niet dat ze geiler zijn dan ze denken Maar dat ze chronisch onzeker zijn. Dat ze te laf zijn om zelf te durven denken. Dat ze zich altijd afhankelijk maken van de opinie van een ander, bij voorkeur die van een man. Er is uit onderzoek gebleken dat ze hun mede kutdragenden maar nauwelijks serieus nemen. Caitlin Moran schrijft in haar boek ‘How to be a woman’ een wat mij betreft gulden stelregel: “Als je twijfelt of iets seksistisch of achterlijk is om te doen, vraag je dan af: zou een man het doen? Zou een man dit pikken?”

Gemiddeld genomen is de autonomie en het zelfvertrouwen van een man namelijk een beter uitgangspunt. Denk je dat een man zich zou laten wijsmaken dat hij geiler of minder geil is dan hij denkt? Natuurlijk niet! Hij is precies zo geil als hij zelf weet dat hij is. Denk je dat hij zich zou laten wijsmaken dat hij fout bezig is door van seks te houden? Dat hij een slet is, of dat hij een grote jurk moet aantrekken om geen aanstoot te geven in het openbaar? Welnee. Hij zou je voor gek verslijten. Het is zijn lichaam, zijn autonomie. Bij vrouwen is seks nooit van henzelf. En dat is het nog steeds niet als ze geil mogen zijn omdat de wetenschap het ze zegt.  

De angst om niet in de smaak te vallen zit er bij vrouwen al heel vroeg ingebakken. Als vrouw ben je nou eenmaal wat bescheidener over je lichaam dan als man. Je zit met je benen bij elkaar, je zal nooit eens effe lekker in je kruis krabben, je vraagt altijd fluisterend om een tampon, want ongesteld, vies, bah, niet aantrekkelijk voor mannen. Uiteraard verberg je je toiletbezoek, want dat is niet charmant en zeker niet sexy. Vrouwen poepen niet. Want dat is goor. Ja, natuurlijk is dat goor, maar niet goorder dan bij mannen. Vrouwen zijn net mensen, net zo aards als mannen. Geil, poepend, vloekend, bloedend. Dat ze het van zichzelf niet mogen is een ander probleem. Dus ik zeg het jullie nu vast en Joyce Brekelmans en de wetenschap zullen er over een paar jaar ook wel achter komen: dames, je schijt meer dan je denkt.

* Binnnenkort verschijnen over dit onderwerp een zeer interessant boek met als titel “Sletvrees” en documentaire over het zelfde onderwerp, van documentairemaakster Sunny Bergman. 

Dit stuk is een reactie op een een opinie van Joyce Brekelmans: Vrouw, je bent geiler dan je denkt


Laatste publicatie van StellaBergsma

  • Pussy Album

    April 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (29)