Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouw slaat man

  •  
28-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Als man krijg je vanaf je vroegste jeugd te horen dat je niet mag huilen
Gisteren zag ik op Facebook een campagnefilm van Dare over huiselijk geweld in Engeland. Een man grijpt zijn vriendin vast. Ze hebben ruzie. Hij wil haar slaan. Omstanders in een Londens park kijken het even aan, maar dan grijpen ze in. Ze nemen poolshoogte en zeggen de jonge vrouw de politie te bellen. Maar stel nu eens: het is andersom. Het stel heeft opnieuw ruzie. Maar dit keer is het de vrouw die de man bedreigt en hem ruw vastgrijpt. Wat zou u doen?
Niet veel, zo blijkt uit het vervolg van het campagnefilmpje. Mensen blijven zitten of lopen door. Sommigen kijken weg, anderen lachen wat. Een vrouw die een man slaat, dat zal toch wel meevallen? Volgens Britse cijfers is 40 procent van de slachtoffers van huiselijk geweld man. Dare gebruikt de bovenstaande confronterende invalshoek in het filmpje om dat gegeven duidelijk te maken. Tegelijkertijd snapt de oplettende kijker, dat 60 procent van de slachtoffers vrouw is en dat huiselijk geweld veel voorkomt en hoogst ongewenst is.
Wat maakt dat mensen gelijk ingrijpen als een man zijn vrouw/vriendin slaat en het voor de vrouw opnemen door zich met de ruzie te bemoeien of de politie te bellen, en dat ze in het omgekeerde geval niets doen? Hoe doen we dat in Nederland? Mannen zijn vaak dubbel slachtoffer in de ogen van de gemeenschap, want hij krijgt te horen dat hij geen echte man is. Anders liet hij zich niet mishandelen door een vrouw.
Ik accepteer geen enkel geweld en het maakt niet uit wie de dader is. Het is van belang te onderzoeken wat de oorzaak is van huiselijk geweld en de problematiek in de kern aan te pakken. Want geweld bestaat niet alleen uit fysiek  geweld, geweld bestaat uit verbaal, non-verbaal en seksueel geweld. Iemand uitschelden is ook geweld.
Het besef is nog niet algemeen doorgedrongen dat het voor mannen vaak moeilijker is om hulp te vragen bij huiselijk geweld dan voor vrouwen. Ik wil niet zeggen dat alle vrouwelijke slachtoffers gelijk hulp krijgen of hulp vragen. Maar vrouwen durven zich kwetsbaar op te stellen en hulp te accepteren. Maar voor mannen is dat vaak moeilijker. Want zij kunnen hun reputatie binnen de gemeenschap beschadigen en zelfs kwijtraken als zij net als vrouwen zich kwetsbaar opstellen en hulp vragen of accepteren. Dat heeft ook te maken met onze maatschappelijk verwachtingen van mannen. Als man krijg je vanaf je vroegste jeugd te horen dat je niet mag huilen. Je bent sterker dan vrouwen. Je mag niet huilen, want dan wordt je gezien als een zwakkeling.
Het is tijd dat mannen zich collectief uitspreken tegen geweld richting vrouwen en dat vrouwen hetzelfde doen over geweld richting mannen. Mannen en vrouwen moeten de problematiek erkennen en zich durven openstellen voor hulp. Als maatschappij moeten we geen onderscheid maken tussen geweld en alle soort geweld met zn allen bestrijden. Het maakt niet uit of het huiselijk, religieus, politiek of cultureel geweld is. Geweld is en blijft een misdrijf. Geweld mag niet.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.