1.690
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen bepalen de evolutie, tenzij je man bent en Cloony heet

Hoe zit het in werkelijkheid met het leeftijdsverschil tussen seksuele partner in de evolutie?

De 53-jarige George Clooney en de 36-jarige Amal Alamuddin zijn vorige week in Venetië getrouwd. Dat zal niemand ontgaan zijn. Zelfs zinloos lijkende details worden als nieuws gepresenteerd. De bruiloft heeft 10 miljoen euro gekost en er zijn 24.000 boetes uitgeschreven, vooral aan fotografen die een foto van het paar probeerden te maken. De officiële trouwfoto’s werden aan de meest biedende media verkocht en de opbrengst ging naar een project in Soedan.

Het klinkt allemaal even ideaal. Zij mensenrechtenadvocaat en hij beroemd als meest begeerde mannelijk acteur. Het is glamour en sociale betrokkenheid die daar een verbintenis zijn aangegaan en voor mannen is het ook een aanvaardbaar leeftijdsverschil. Hoe zit het in werkelijkheid met het leeftijdsverschil tussen seksuele partner in de evolutie?

De Finnen deden daar onderzoek naar. Daarvoor interviewden de onderzoekers 12.000 mannen en vrouwen over hun seksuele voorkeuren wat betreft leeftijd. Daar kwam natuurlijk uit dat mannen vrouwen prefereren die veel jonger zijn dan zijzelf. Vrouwen die in het midden van de twintig kregen de meeste stemmen. Dat is de vruchtbaarste leeftijd van vrouwen. Het grappige was ook dat mannen die jonger waren, een vrouw in die leeftijd (dus ouder dan zijzelf) prefereerden. Seksuele voorkeur is nu eenmaal evolutionair gevlochten met de kans op gezond en nakomelingschap.

Vrouwen wilden een man van de zelfde leeftijd of ietsje ouder. Omdat vrouwen uiteindelijk bepalen of ze ingaan op de avances van een man bepalen zij toch het leeftijdsverschil tussen de partners en daarom verschilden de leeftijden van man en vrouw meestal niet zo veel. Tenzij je natuurlijk George Clooney heet. De onderzoekers gaan nu onderzoeken of die leeftijdsvoorkeuren ook bestaan bij mannen en vrouwen die niet heteroseksueel zijn.


 

Het nieuwste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)