2.769
4

Journalist

Margaux Tjoeng (Hilversum, 1985) is freelance journalist. Van 2010 tot januari 2015 was ze redacteur bij Joop.nl. Margaux is gespecialiseerd in de etno-journalistiek en natuur & milieu onderwerpen. In 2012 was zij projectleider van Stichting Wolf, een organisatie van jonge twintigers die met scholieren in discussie gaan over hun social media gebruik. (cc-foto: Eva Snoijink)

Vrouwen die op asfalt surfen

VIDEO - Skatende chicks zijn niet langer 'stoertjes', maar vrouwen met een missie

In de skatewereld is de afgelopen twee jaar iets opmerkelijks gebeurd. Het skateboard verliest terrein aan zijn langere broer. Of moet ik zus zeggen? De mannen zijn uit, de vrouwen zijn in. Het nonchalante skatejochie dat met zijn broek op de enkels een ollie inzet, heeft de interesse van het publiek verloren aan een groepje Spaanse chica’s. Deze stoere mooie dames zoeven op hun longboard met 60 km per uur downhill door het Spaanse binnenland en lijken daarbij geen angst te hebben. Een slide kan soms een beetje verkeerd aflopen, maar dat is geen reden om je helemaal van top tot teen in te pakken. Sterker nog: Een skate-avontuur zonder een schrammetje oplopen lijken deze ‘stoertjes’ eerder een must te vinden. Het Peter Pan-syndroom, altijd kind willen blijven, is van de jongens overgeslagen op deze longboardchicks. In één ding zijn deze vrouwelijke Peter Pan’s wel volwassen geworden: Ze laten de skatesport niet langer meer domineren door jongens.

Endless Roads 4 – Costa da Morte from Juan Rayos on Vimeo.

Ongeveer een jaar geleden dook er op YouTube een filmpje op van een groepje Spaanse longboardchicks. Casual gekleed liepen ze ergens in Spanje een berg op, maar anders dan de kijkers misschien verwachtten waren ze daar niet voor hun zondagse ‘high-tea picknick’. Op hun lange gevaartes en wat schaarse bescherming over hun luchtige zomerkleding raceten ze naar beneden. Er werd een stevig eindje gerockt op het asfalt en als er iemand op zijn bek ging, was dat een mooi moment om grappen te maken over de vorm en kleur van bloederige schaafwonden. 

Deze dromerige beelden van sportieve jonge meiden die hun grenzen opzoeken, hunkerend naar vrijheid, gingen de wereld over en hadden een aanstekelijke werking. De Longboard Girls Crew (LGC) groeide uit tot een fenomeen. Via social media bouwde het netwerk van longboardende chicks zich binnen twee jaar uit tot een internationale community. Op Facebook heeft de LGC inmiddels al bijna 107.000 likes.

Ook in Nederland viert het longboardvirus hoogtij. De jongens en meiden van Sickboards in Scheveningen, één van de bekendste verkopers in de Benelux, barstten binnen een jaar uit hun zolderkamertje. Wie nu de winkel binnenstapt stoot zich aan dozen van net binnengekomen waren die alweer op het punt staan de deur te verlaten. Nederlandse chicks, gothic’s, mannen in pak, huisvrouwen en kinderen. Allemaal zijn ze verknocht geraakt aan het longboarden. Van cruisen over de boulevard tot het behalen van grote snelheden op de weg. In Europa worden inmiddels door meerdere lokale longboardverenigingen events georganiseerd. De autovrije zondag krijgt daarmee een nieuw en vooral ook een frequenter gezicht. Wegen worden afgezet, boeren leggen strobalen in de bochten en busjes rijden van beneden naar boven. Waarom nog surfen op het water terwijl er over de wereld miljoenen kilometers aan asfalt ligt?

Sinds 1960 zijn vrouwen op professioneel niveau actief in de skatewereld. Ze bleven echter altijd een niche en hadden het imago van stoere meiden die ook een beetje trucjes konden, maar net niet zo goed als mannen. Op YouTube en Vimeo zijn het echter de chicks op hun longboards die het winnen van de mannen. De imposante beelden geven een bevrijdend en blij gevoel. De longboardchicks laten daarmee zien in staat te zijn leiding te geven aan een nieuwe tak van de skatesport. Ze zijn niet alleen stoer, maar inspireren vooral meiden om hun grenzen op te zoeken en misschien ook eens op een longboard te stappen. 

Skaten is een sport waar meisjes meestal van jongens leren, maar door de online longboardcommunity’s is dat helemaal over en verenigen meiden zichzelf. Ze motiveren elkaar om hun grenzen te verleggen, delen tips & tricks en organiseren hun eigen avonturen. Die meidentripjes zijn inmiddels zo populair dat jongens zich ook graag aansluiten. Zo ook het vriendje van professioneel longboardster Valeria Kechichian. Juan Rayos nam zijn camera mee toen hij met de meiden van LGC in een VW-busje op toer mocht door Spanje. De 416 GB aan ruw materiaal dat hij schoot, leverde uiteindelijk de adembenemende vierdelige korte documentaire Endless Roads op. Het succes van de Spaanse longboardchicks is misschien ook wel te danken aan de creatieve blik van deze jonge filmmaker.  

De zeven Spaanse en Amerikaanse rijdsters legden in 15 dagen 4.300 kilometer af. Een avontuur met hoge snelheden, bevende lijfjes, tranen van angst, maar vooral veel lol. De meiden trekken onderweg veel bekijks. Toeristen blijven als ‘tour-de-france fans’ kamperen langs de weg om een glimp van ze op te vangen. Valeria krijgt oude plattelandsdametjes zelfs zo ver om op haar longboard te stappen. Concurrentie binnen het team bestaat niet, bevestigen alle dames. Iedereen heeft zijn eigen discipline en specialisme. De meiden inspireren elkaar om beter te worden in hun stijl of maken hun eigen unieke combinatie. Het is fascinerend om te zien hoe dat gaat bij deze chicks. Ze maken elkaar beter zonder de moordende masculiene concurrentie. Spanje, het land dat financieel aan de grond zit, heeft slimme vrouwen met ballen in huis. Vrouwen met cojones in het land van de macho’s. Dat blijft vast niet beperkt tot longboards.

Bekijk de hele serie van Endless Roads:

Deel 1: Yellow Horizons 

Deel 2: The Island 

Deel 3: Land of Castles 

Deel 4: Costa da Morte

cc-foto’s: Juan Rayos

Volg Margaux Tjoeng op Twitter of op haar weblog

Geef een reactie

Laatste reacties (4)