797
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen en slecht nieuws

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Kunnen vrouwen minder goed tegen slecht nieuws dan mannen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Slecht nieuws lijkt meer invloed op vrouwen dan op mannen te hebben. Althans dat suggereren de uitkomsten van een onderzoek dat in Montreal werd gedaan. 

In het onderzoek werd slechts naar stressreacties bij 60 mensen gekeken en wat het oplevert is een samenhang tussen slecht nieuws en verhoogde respons op stress en je kunt niet automatisch zeggen dat er een oorzakelijk verband is tussen slecht nieuws en een verhoogde stressreactie bij vrouwen, maar het is toch een onderzoek dat aan het denken zet.

Die 60 Canadezen kregen verschillende actuele nieuwsberichten te lezen. Er was neutraal nieuws, zoals over de opening van een evenementenpark of over de première van een film. Er zat echter ook slecht nieuws bij: ernstige verkeersongevallen en moordzaken.

Voor en na het lezen van de artikelen werd speeksel afgenomen en dat werd gecontroleerd op de hoeveelheid cortisol. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat hoe meer cortisol je in je bloed hebt, des te meer stress er in je lijf is. Vervolgens kregen de deelnemers aan het onderzoek geheugentests, speciaal ontwikkeld om te zien hoe ze reageren op stressvolle situaties. Opnieuw werd speeksel afgenomen om op cortisol te testen.

Wat vonden de onderzoekers? Vrouwen die stressvolle artikelen lazen hadden nadat ze stressvolle taken hadden uitgevoerd hogere cortisolniveaus dan vrouwen die de stukjes lazen over de nieuwe brug of over deel 4 van 50 tinten grijs. Bij mannen was dat verschil niet te zien.

Zijn vrouwen minder goed bestand tegen slecht nieuws? Zijn mannen beter in staat om slecht nieuws te vergeten of te verwerken? Dat zal nog verder uitgezocht moeten worden. Wat heeft dit voor praktische consequenties? Dat is helemaal een stap te veel, want om te beginnen is slecht nieuws niet te vermijden. Je hoeft je computer maar aan te klikken en je wordt al op de hoogte gehouden van zelfmoord, terroristische aanslagen, moeders die door het lint zijn gegaan en hun kinderen iets hebben aangedaan of peuterspeelzalen waar iemand op onbetamelijke wijze aan de kinderen heeft gezeten. Media moeten het van slecht nieuws hebben. Wie koopt er nu een krant die alleen maar meldt dat er een nieuw park is geopend?


Het weetje van woensdag nog eens lezen: Geven of nemen

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)