738
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen gebruiken meer emotionele woorden

Heb je iets aan onderzoek dat je verwachtingen bevestigt? 

Mannen en vrouwen verschillen in de manier waarop ze taal gebruiken. Vrouwen gebruiken meer emotionele woorden, terwijl mannen wat dreigender zijn in hun taalgebruik. Als het niet uit een onderzoek blijkt, had je het zelf kunnen bedenken zou je kunnen zeggen.

Heb je iets aan onderzoek dat je verwachtingen bevestigt? Ja, dan weet je tenminste dat het echt zo werkt: vrouwen zijn socialer en mannen meer competitief.

Het onderzoek werd gedaan met een grote (200.000 e-mails) database van een bedrijf: het Amerikaanse bedrijf Enron dat onder de Bush-regering jammerlijk ten onder ging en zorgde dat de pensioenen van miljoenen Amerikanen ineens verdwenen waren. Het gaat om e-mails die tussen oktober 1998 en juni 2002 geschreven zijn door 150 werknemers op hoge posities. Het waren 89 e-mails van mannen en 41 van vrouwen. Dat kon aan de hand van de naam worden gezien. Van 20 kon niet worden vastgesteld of het een man of vrouw was, die e-mails zijn dan ook niet gebruikt. Het betreft overwegend zakelijke berichten en heel soms ging het om een persoonlijk bericht.

Analyse van de 32.000 e-mails die in aanmerking kwamen voor het onderzoek (20.000 van mannen en 12.000 van vrouwen) gebeurde aan de hand van woorden die een positieve of negatieve klank hebben ten aanzien van de volgende emoties: vreugde, vertrouwen, angst, verrassing, verdriet, discussie, boosheid en verwachting.

Schrijvend aan vrouwen gebruiken zowel mannen als vrouwen vrolijker woorden dan wanneer aan mannen wordt geschreven. Wordt aan mannen geschreven dan gebruiken zowel mannen als vrouwen meer woorden die met vertrouwen te maken hebben. Vrouwen gebruiken in hun e-mails sowieso meer vrolijke woorden dan mannen en ze hebben ook de neiging hun zorgen meer met andere vrouwen te delen dan mannen dat in e-mails met mannen doen. Mannen hebben bovendien de voorkeur voor gebruik van woorden die met angst te maken hebben, vooral als ze communiceren met andere mannen. 

Ja, wat je al dacht. Er is verschil tussen mannen en vrouwen, ook als ze e-mails schrijven.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Meer empathie door literatuur

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie